Sodni izvedenec medicinske stroke, splošna kirurgija

Bolnica poškodovana v prometni nesreči

Zlom noge po naletu avtomobila

PRIMER:

Dogodek

Bolnica je utrpela zlom noge kot peška na prehodu za pešce. Šlo je za nalet vozila iz notranje strani noge.

Zdravljenje

Zlomljeni sta bili obe kosti. Potreben je bil operativni poseg, po katerem je bila potrebna rehabilitacija.

Težava

Bolnica je imela že prej težave s križem z ishialgično bolečino v to isto nogo. Po več mesečnem okrevanju so bolečine v prizadeti nogi še vedno perzistirale. Bolnica je bila omejena pri vsakdanjih aktivnosti kakor tudi na delovnem mestu.

Izvedensko vprašanje

Vprašanje za izvedenca je bilo, kakšen del težav je pri bolnici posledica prometne nesreče in koliko težav izvira iz hrbtenice, ki so bile prisotne že pred prometno nesrečo.

Izvedensko mnenje

Po natančnem pregledu dokumentacije iz preteklih let je bilo ugotoviti, da se bolnica že več let kontrolira, zdravi zaradi težav s hrbtenico pri ortopedu, nevrokirurgu. Že dvakrat je opravila magnetno resonačno slikanje ledvene hrbtenice, kjer gre za spremembe na nivoju L4-L5 in L5-S1. Ortoped je že razmišljal o operativnem posegu, vendar se je vseeno odločil za ponovitev fizioterapije in korekcijo analgetične terapije. Bolnica je občutila evidentno izboljšanje in operativni poseg ni bil potreben. V teh petih letih je bila bolnica enkrat do dvakrat letno na fizioterpiji, ki ji pomagala do te mere, da je opravlajla vsakodnevne aktivnosti. Tudi sama bolnica je opravljala ustrezne vaje in bila aktivna. Bolečine, ki jo onesposobljajo pri sedjanšnem pregledu so zelo podobne težavam pred poškodbo. Vendar je bila v času rehabilitacija zaradi noge zelo omejena glede fizioterpije in vsakodnevnih vaj.

Zaključek

Zaključek izvedenca je bil, da bolečine pri gospe res izvirajo iz hrbtenice, je pa njihova intenziteta pojačana zaradi omejitve opravljanja fizioterapije in vsakodnevne telovadbe. Torej ima bolečina posredni vzrok v zlomu noge.

izvedenski primer v medicini

Mehanizem naleta vozila

Vozilo je pri poškodbi naletelo v poškodovanko iz zunanje strani. Stopalo je bilo med tem fiskirano ob podlago. Do premika kosti je prišlo v zgornjem delu okončine.