Sodni izvedenec medicinske stroke, splošna kirurgija

Varnostni pas je pritisnil na žilo

Sodni primer pritisk pasu na žil

PRIMER:

Dogodek

Gospod je bil udeležen v prometni nesreči z avtomobilom. Bil je privezan z varnostnim pasom. Slednji ga je dobro zaščitil vendar močno stisnil čez trebuh in medenico.

Zdravljenje

Bil je pripeljan v urgentni center, kjer je bila izpeljana ustrezna diagnostika. Slednja ni pokazala hujših sprememb. Svetovan mu je bil počitek.

Težava

Po nekaj tedenskem počitku, ko so bolečine že skoraj izzvenele, je opazil, da ne more prehoditi daljše razdalje (klavdikacijska bolečina). Izpeljana je bila dodatna diagnostika, ki je pokazala prizadeto žilo v predelu medenice.

Vprašanje za sodnega izvedenca

Naloga sodnega izvedenca je bila, da ugotovi ali je poškodba žile lahko posledica prometne nesreče, ki jo je utrpel gospod.

Izvedensko mnenje

Ugotovljen je bil šibkejši pulz v dimljah. Kontrastno slikanje žil pa je pokazalo poškodbo notranje stene žile. Poškodba žile je bila posledica pritiska pri naglem zaviranju in pojemanju hitrosti. Pojavile so se strižne sile, ki so delovala na notranji, občutljivi strani žile. Notranja stena žile (intima) se je strgala in se postavila na žilno steno kot reženj, kar je povzročilo zmanjšanj pretok krvi v nogo na isti strani. Mesto poškodbe na telesu se je nahajalo točno na mestu, kjer poteka zavoj pasu nazaj na fiksacijsko mesto. Na tem mestu so strižne sile največje.

Zaključek

Poškodba žile je bila posledica prometne nesreče. Diagnoza poškobe je bila postavljena tri mesece po nesreči.