Vratne arterije

Operativni poseg na vratni žili preprečuje možgansko kap

Zdravnik Matej Makovec med odstranjevanjem strdka iz arterije na vratu. Bolnica je operirana v budnem stanju. Zdravnik se z operiranko med posegom pogovarja in preverja njeno stanje zavesti, kar je pri taki operaciji posebej pomembno. Če bi se bolnici stanje zavesti slabšalo, bi prišla v poštev vstavitev začasne cevčice (shunt), ki bi podkrepila dotok krvi v možgane.

   
Prikaz zoženja vratne arterije s CTA metodo

Bolnik ni imel posebnih težav. Preventivno je opravil ultrazvočno Dopplersko preiskavo vratnih arterij. Preiskava je pokazala znatno zoženje vratne arterije. Napoten je bil na CTA (računalniška angiografska tomografija). Navedena preiskava je potrdila domnevno hemodinamsko pomembno zoženje in prikazala topografski položaj žile.

Pomemben je pravilen položaj bolnika pred operacijo vratne žile. Tako si olajšamo optimalen prikaz žile

Z namenom preprečitve nastanka možganske kapi smo bolnika pripravili za operativni poseg, čiščenje vratne arterije, karotidna trombenarteriektomija (TEA ACI, ang.:CEA).

Kirurška ekipa sestoji iz treh zdravnikov, ki sodelujejo kot športna ekipa

Kirurška ekipa je začela delo z vso preciznostjo in skrbnostjo. Že spregled najmanjšega koščka žile pomeni, da slednji lahko med operacijo odleti v glavo in povzroči možgansko kap.

Med operativnim posegom ni rok nikoli preveč

Pomembne so izkušnje kirurga, še pomembnejša je homogena kirurška ekipa.

Strdek je iz vratne žile odstranjen

Ob natančnem delu je strdek hitro zunaj.

Po odstranitvi strdka iz vratne arterije je možnost kapi občutno manjša

Sedaj imajo žile dovolj pretoka, da pravilno oskrbijo možgane s krvjo. Verjetnost nastanka možganske kapi iz vratne žile je precej zamnjšana.

Razdrobljeni strdek je lahko izvor možganske kapi med samim operativnim posegom

Sledi najzahtevnejši del operativnega posega. Poiskati je potrebno, ali ni ostal manjši del strdka v žili. Tu uporabljamo posebno tehniko spiranja, ki smo jo razvili sami. Izjemno pomembna je vloga asistenta, kar kaže, da je dober rezultat v kirurgiji plod timskega dela. Najbolj se bojimo razdrobljenih strdkov.

Skupaj z žilami potekajo živci, na katere moramo biti posebej pozorni.

Med operacijo vratne arterije je potrebno biti pozoren na okoliške živce. V primeru poškodbe ima bolnika lahko kasneje težave z jezikom; prehranjevanjem in govorom.

Verjetnost za možgansko kap po uspešni operaciji vratne žile je močno zmanjšana

Žila je očiščena in ponovno prišita. Bolnik je operacijo dobro prestal. Verjetnost za morebitno možgansko kap je sedaj precej manjša.

Kakšne so možnosti pri vas za strdek v vratni žili?
Zajem podatkov poteka ...
Nasveti na temo ožilja


Zdravnik Matej Makovec že več let vključen v skupino POPovih zdravnikovin odgovarja na vprašanja s področja krčnih žil in žilne kirurgije. Vprašanja in odgvore si lahko ogledate s klikom na gornjo povezavo vizita.si.


Zdravnik Matej Makovec že več let vključen v skupino strokovnjakov VIVA. Na vprašanja odgovarja po telefonu. Kliknite lahko na gornjo povezavo viva.si.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si