Anevrizma

Anevrizma - razširitev žile

Anevrizma v trebuhu se običajno najde po naključju, ko iščemo druge težave trebuha

Anevrizma pomeni povečan premer žile. Običajno gre za povečan premer arterije, lahko pa se poveča tudi premer vene. Do anevrizme arterije pride tako, da se arterija postopoma veča. O anevrizmi govorimo takrat, ko se premer arterije poveča za 50% običajnega premera. Anevrizme same po sebi običajno ne delajo težav in jih ugotovimo naključno, ko iščemo druge bolezni. S postopnim večanjem pa anevrizma lahko poči (počena anevrizma), kar lahko povzroči nenadno smrt bolnika. Največkrat diagnosticiramo anevrizmo z ultrazvočno preiskavo trebuha, saj je trebuh mesto, kjer se anevrizma pogosto pojavlja.

Anevrizmatsko razširjena vena predstavlja nevarnost predrtja žile

Anvrizmatsko povečanje vene vidimo v podkožju, če gre za povrhnjo veno. Stanje je redkejše kot pri arterije. Anevrizmatske spremembe vene vidimo pri dializnih bolnikih, kjer se veno punktira za hemodializo. Do predrtja anevrizme vene lahko pride med osebno higieno Ekstremna razširitev vene, govorimo o anevrizmi vene Venske anevrizme ne moremo odstraniti z laserjem, potreben je klasični operativni poseg

Povečana žila pomeni tanjšo steno žile, s nadaljevanjem procesa tanjšanja lahko pri visokih tlakih žila poči

S postopnim večanjem je arterijska žilna stena vse tanjša in več ni sposobna prenašati visokih pritiskov v notranjosti, kar ima za posledico počenje anevrizme.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si