Aktualni dogodki

Aktualni dogodki
V junijski, 2023 številki ABCzdravja je zdravnik Matej Makovec objavil prispevek, kako preprečujemo težave s krčnimi žilami poleti

Poletje je tisto obdobje, ko se težave s krčnimi žilami najbolj izrazijo ali pa se v tem času sploh prvič pojavijo.

Prav poletje je tisti letni čas, ko se težave skrčnimi žilami najbolj izrazijo ali pa sploh prvič pojavijo. Zdravnik Matej Makovec je skupaj z uredniki revije ABCzdravja napisal v prispevku nekaj nasvetom, kako ravnamo v poletnih mesecih, če imamo težave s krčnimi žilami in na kaj moramo biti posebej pozorni, ko sumimo, da bil lahko šlo za zaplet krčnih žil, da bi lahko šlo za pojav krvnega strdka, tromboze. Prispevek si lahko preberete na tejle povezavi. Če si želite prebrati celo številko revije ABCzdravja junij 2023, pa se povezava do revije nahaja tukaj.


Venula, zdravstvena dejavnost, d.o.o. je prejela certifikat Dober poslovni zgled 2023

Venula, zdravstvena dejavnost, d.o.o., ki se ukvarja s opravljanjem storitev zdravstvene dejavnosti strmi za kakovostjo in dobrimi rezultati ter posledično zadovoljstvom pacientov.

Zdravstvena ustanova Venula, zdravstvena dejavnost, d.o.o., sledi koraku časa tako na strokovnem kot poslovnem področju. Strokovni razvoj je podprt s številnimi zdravniki, ki se nenehno izobražujejo in objavljajo publikacije ter aktivno nastopajo na strokovnih srečanjih tako doma kot v tujini. Nič manj pomembna ni organizacija dela in dobra poslovna strategija, da se dosegajo dobri rezultati zdravljenja bolnikov in zadovoljstvo slednjih. Nenehna vlaganja, invsticije in izbira dobrih medicinskih materialov so prava pot k doseganju zastavljenih ciljev.


Družba Dun & Bradstreet podelila podjetju Venula d.o.o. bonitetno odličnost za leto 2022

Strokovno združenje zasebnih zdravnikov ima pomembno vlogo pri orientaciji zdravstvenega sistema v Sloveniji.

Zdravstvena ustanova Venula, zdravstvena dejavnost, d.o.o. je poslovni subjekt, ki se po analizah za leto 2022 uvršča v najvišji razred AAA. V Sloveniji je med vsemi 234.740 registriranimi podjetji, bonitetno odličnost razreda AAA doseglo zgolj 1,8% podjetij. Družba Dun & Bradstreet, v okviru mednarodnega projekta izvaja finančne analize podjetij in ima večletno tradicijo v podeljevanju certifikatov bonitetne odličnosti v 12-ih evropskih državah, med njimi tudi v Sloveniji. Bonitetna ocena odličnosti predstavlja nadpovprečno bonitetno vrednost gospodarskih subjektov. Temelji na računovodskih izkazih subjektov za zadnje poslovno leto in napoveduje varnost poslovanja v naslednjih 12-ih mesecih. Bonitetno oceno odličnosti imajo najboljša podjetja s ključno diferencialno prednostjo pri poslovanju.


Občni zbor SZZZZS, Domus Medicus, 19.11.2022

Strokovno združenje zasebnih zdravnikov ima pomembno vlogo pri orientaciji zdravstvenega sistema v Sloveniji.

V hibridni obliki je v soboto, 19.11.2022, od 9.00 ure dalje potekal občni zbor Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije v Domus Medica. Predstavljene so bile pereče teme in pozicija SZZZZS v aktualni situaciji. SZZZZS aktivno sodeluje z MZ pri reševanju trenutne medicinske problematike. Predsednik SZZZZS je pred časom imel konstruktiven sestanek z Ministrom za zdravje. V pričakovanju so akreditacije kakovosti v zdravstvu, pregled in ocenitev ambulant, za kar je bila ustanovljena tudi komisija pri SZZZZS.


52. kirurški dnevi, Terme Dobrna, 18.-19.11.2022

Novosti v kirurgiji z vseh področji, velik napredek robotske kirurgije.

V Termah Dobrna je potekalo letno srečanje slovenskih kirurgov. Predstavljeni so bili najnovejši dosežki in metode. Žilni kirurgi UKC MB so predstavili analizo preteklega leta, ko je bila na vrhuncu kovid pandemija in so se pogosteje pojavljale tromboze žilja pri bolnikih. V primerjavi z nekovidnim letom 2019 se je tromboza arterije roke pojavila v kovidnem obdobju kar v 400%.


Mednarodni simpozij o aorti na Dunaju, elektronska verzija, 24.-26.10.2022

Novosti s področja zdravljenja in obravnave bolnikov z boleznijo aorte, največkrat gre za anevrizmo aorte.

Vodilni evropski strokovnjaki so prikazali novosti na področju pristopa do zdravljenja anevrizem aorte. Vodilni centri se nahajajo v Angliji, Nemčiji, Švici, Italiji, Franciji. Postopoma se vključujejo tudi zdravniki strokovnjaki z daljnega vzhoda. Predstavitev je tokrat potekala v elektronski obliki, le peščica strokovnjakov se je nahajala na Dunaju, od koder je bil simpozi voden.


2. strokovni sestanek društva Žilnih kirurgov Slovenije, kraj Osp, 21.10.2022

Žilna anastomoza omogoča ponovni pretok krvi in običajno ohranitev uda ali drugega organa.

V petek, 21.10., smo se žilni kirurgi zbrali na strokovnemu sestanku Društva žilnih kirurgov Slovenije. V prijetnem abientu je najprej potekal strokovni del nato še pogostitev. Že v dopoldanskih urah pa je potekal tečaj žilnih anastomoz za zdravnike specializante žilne kirurgije.


Znanastveni prispevek sprejet v objavo, 8.10.2022

Skupina žilnih kirurgov UKC MB je prejela potrdilo o ojavi prispevka v znanstveni reviji.

Na Oddelku za žilno kirurgijo UKC MB so trije žilni kirurgi prijavili prispevek o karotidni bolezni. Prispevek je bil sprejet v objavo v znanstveni reviji Clinical Medicine Research.


MIND & BRAIN – 61st INTERNATIONAL NEUROPSYCHIATRIC CONGRESS, 2022, 26th-29th May

Multidisciplinarno stičišče možganov in arterij.

Najpogostejše stičišče sodelovanja nevrološke in žilnokirurške veje so možganske kapi, ki so lahko tudi posledica obolenja vratnih žil. Smernice in raziskave področja zožitve vratnih žil, indikacij in pristopov zdravljenja se nenehno dopolnjujejo in spreminjajo. Pogled zdravnikov različnih specialnosti je lahko na določeno klinično simptomatiko različen. Ravno zdravniki, ki se ukvarjajo z invazivnimi metodami zdravljenja, so do invazivnih ukrepov včasih zadržani.


Strokovni spimozij na temo venske problematike: VEIN MEET-UP Eastern and Central Europe, Opatija, Croatia, 2022, 20th-21th May

Strokovno srečanje Akutna moNa strokovnem srečanju Vein meet up so bile predestavljene novosti in ideje s področja zdravljenja kroničnega venskega popuščanja.žganska kap v Ljubljani 2021

V mesecu maju je na hrvaški obali v carskem letovišču Opatija potekalo strokovno srečanje zdravnikov vzhodne in centralne Evrope. Predstavljenje so bile znane teme s področja zdravljenja težav z venami. V ospredju je bilo zdravljenje kroničnega venskega popuščanja. Vzdušje je bilo sproščeno, ker je na tem področju veliko že znanega, so predavatelji predvsem predstavili svoje izkušnje in dogodke, kar je dajalo srečanju posebno avtentičnost. Govora je bilo tudi o sklerozaciji, ki lahko niti ni tako nedolžen poseg, lahko se pojavijo hudi zapleti, kot je prehodna motnja vida, celo možganska kap. Kolega, ki ima privatno kliniko v Osijeku, se je kar dvakrat srečal z zapletom možganske kapi pri bolniku, bolnici, ki je prejela sklerozacijo. Zdravniki so predstavli svoj način zdravljenja in dali pšoslušalcem pobudo za razmislek o novih inspiracijah. Ni manjkala niti slavnostna večerja z mediteranskim privdihom in večerna zabava.


Veliko novosti s področja zdravljenja kroničnega venskega popuščanja je bilo podanih s strani slovenskih zdravnikov: dr.Šiovec, dr.Kecelj, dr.Ručigaj, dr.Vrtovec.

Pečat srečanju so dodali tudi slovenski predavatelji, dr.Šikovec, dr.Ručigajeva, dr.Kecljeva in dr.Vrtovec.


Predavanja na strokovnem srečanju so bila na viskokemu nivoju, avtentičnost srečanja je bila izražena s predstavitvijo izkušenj posameznikov, zdravnikov, operaterjev.

Slušatelji smo dobili nove ideje kako biti učinkovit pri zdravljenju.


Društvo žilnih kirurgov Slovenije ima novo vodstvo, Izola, 15. februar 2022

Dolgoletni trud zdravnika Mladen Gasparinija se je izplačal, velika večina članov ga je ponovno izvolila za predsednika Društva žilnih kirurgov Slovenije

Člani Društva žilnih kirurgov Slovenije so konec meseca januarja in v začetku februarja letos volili vodstvo.


Izvoljeni kandidati na posamenzna mesta so:

Predsednik

  • Mladen Gasparini

Podpredsednica

  • Nina Kobilica

Tajnik

  • Dražen Popović

Blagajnik

  • Gabrijel Fišer

Upravni odbor

  • Tadeja Kolar
  • Radenko Koprivica

Nadzorni odbor

  • Vojko Flis
  • Matij Jelenc
  • Stanislav Serušnik

Čestitke vsem izvoljenim in veliko uspeha pri opravljanju svojih zadolžitev.


Akutna možganska kap XIV in telemedicina, Ljubljana, 22. oktober 2021, Hibridna predstavitev, Ljubljana, internetna povezava

Strokovno srečanje Akutna možganska kap v Ljubljani 2021

Področje telemedicine se danes razvija hitreje kot kdaj koli prej. Informacijska tehnologija hitro napreduje, zato se hkrati povečuje cenovna dostopnost do tehničnih orodij za izvedbo telemedicine. Ta je bila prvotno namenjena zdravljenju bolnikov, ki so živeli v oddaljenih krajih, daleč stran od lokalnih zdravstvenih ustanov, na območjih s pomanjkanjem zdravstvenih delavcev. Kriza covida-19 je v mnogih pogledih spodbudila skokovito rast telemedicine v svetu na vseh področjih medicine. Predvidevamo lahko, da bo telemedicina, brez katere si danes medicino težko predstavljamo, vedno bolj vpeta v vsakdanjo medicinsko prakso.


Letos, 2021, je strokovno srečanje Akutna možganska kap potekalo zaradi Covid pandemije kot hibridnos strokovno srečanje.

Strokovno srečanje z mednarodno udeležbo, Ljubljana, 22. oktober 2021. Professional meeting with international participation, Ljubljana, October 22, 2021. Program srečanjaPonovna izvolitev v naziv asistent, 4.10.2021

Dr.Robinson prihaja iz Sardinije, Italija.

Na seji senata Medicinske fakultete v Ljubljani, ki je potekala 4.10.2021, je bil dr.Makovec ponovno izvoljen za asitenta za področje kirurgije.


Na obisku dr.Robinson, 17.6.2021

Dr.Robinson prihaja iz Sardinije, Italija.

Na obisk je prišel dr.Robinson, ki dela na Sardiniji v Italiji. Zanima se za način operativne oskrbe žilne problematike pri nas.

Dr.Robinson in dr. Matej Makovec izvajata operativni poseg zaradi kronične rane, ki se slabo celi.

Dr. Robinson se je seznanil z VAC pristopom pri operativni terapiji kronične rane.

Nameščanje gobice pri VAC terapiji in prelepljenje s folijo.

Dr.Robinson je skupaj z dr.Makovcem opravil poseg namestitve VAC terapije na dolgotrajno rano, ki se kljub revaskularizacijskemu posegu slabo celi. Vzrok slabšega celjenja je pojav kite na površju.


Matej Makovec je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo, 26.2.2021

Zagovor doktorske disertacije pred tričlansko komisijo

Zagovor doktorske disertacije je zaradi koronavirus pandemije potekal preko interneta. Povezava do zagovora si lahko ogledate tukaj.


Povezava do zagovora doktorske disertacije, 18.2.2021

Termin zagovora doktorata za doktoranda Matej Makovec.

Povezava do zagovora doktorske disertacije.


Določitev termina zagovora doktorske disertacije, 11.2.2021

Zaradi Covid-19 pandemije potekajo zagovori doktroskih disertaciji na spletu

Dne 26.2.2021 ob 13.30 bo Matej Makovec zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Vrednost saturacije s kisikom v možganih med karotidno endarteriektomijo za napoved možganske okvare. Zagovor bo potekal na internetu preko ZOOM povezave. Povezava bo objavljena na spletni strani Medicinske fakultete v Ljubljani, 7 dni pred zagovorom.


Imenovanje glavnih mentorjev s področja žilne kirurgije, 23.10.2020

Priznana specializacija s področja žilne kirurgije pridobiva na Zdravniški zbornici jasen program in kurs.

V sklopu začenjanja specializacije iz žilne kirurgije, je zbornica imenovala glavne mentorje.


Hibridni operacijski posegi so prihodnost zdravljenja bolnikov z žilnimi obolenji.

Dolgotrajni postopki glede priznanja in poteka specializacije s področja žilne kirurgije v Sloveniji dobivajo epilog. Hibridni operacijski posegi pomenijo napredek zdravljenja bolnikov s prizadetimi žilami. Pomenijo izvedbo klasičnega operativnega posega in znotrajžilnega posega v eni seji. Poseg zahteva hibridno operacijsko dvorano in posebna znanja, ki se bodo pridobila skozi specializacijo iz žilne kirurgije.


Zdravniška zbornica Slovenije je poslala kandidatom in ustanovi odločbo o imenovanju glavnih mentorjev.


4. MEDNARODNI SIMPOZIJ ŽILNE NEVROLOGIJE, Ljubljana, 23. oktober 2020, Virtualni kongres

Mednarodno strokovno srečanje žilne nevrologije, virtualni potek, zaradi Covid-19, v Ljubljani 2020

Tik pred krompirjevimi počitnicami je 4. mednarodni kongres žilne nevrologije zaradi Covid-19 potekal virtualno.


Letos, 2020, je strokovno srečanje Mednarodni simpozij žilne nevrologije potekal zaradi Covid-19 virtualno.

Možganska kap je žilni dogodek, ki zdravega v sekundi onesposobi, lahko povzroči tudi smrt. Pozorni moramo biti na vratne arterije, ki so lahko izvor strdka.


Dr. Makovec je predstavil prispevek Prednosti karotidne endarteriektomija v lokalni anesteziji.


Akutna možganska kap XIII, Ljubljana, 5. in 6. december 2019, Modra dvorana Zdravniške zbornice Slovenije

Strokovno srečanje Akutna možganska kap v Ljubljani 2019

V začetku decembra so se v Ljubljani na strokovnem mednarodnem srečanju zbrali zdravniki, ki se ukvarjajo z možgansko kapjo. Na dvodnevnem srečanju so strokovnjaki poročali o svojih izkušnjah s področja možganske kapi.


Letos, 2019, je strokovno srečanje Akutna možganska kap potekalo v modri dvorani Zdravniške zbornice Slovenije

Možganska kap je eden od najpogostejših vzrokov smrti in pa pogost vzrok, ki bolnika onesposobi. Pomembna je preventiva ter hitro ukrepanja ob pojavu slednje.


Dr. Makovec je predstavil prispevek Karotidna endarteriektomija v lokalni anesteziji.


Vabljeni predavatelji so prejeli potrdila o udeležbi in predavanju

Potrdilo o udeležbi, predavanju.


Revija Salon, november 2019

revija Salon november 2019

V reviji Salon je Matej Makovec objavil prispevek o krčnih žilah pri stoječih poklicih. Ljudje, ki opravljajo svoj poklic stoje, so posebno dovzetni za nastanek krčnih žil. Pomembna je tudi genska preddispozicija.

Nezaclejene rane zdravimo tudi z laserjem

Pomembno je, da je nevarnost za pojav krčnih žil pri delavcu, ki opravlja stoječ poklic pravočasno prepoznana in da se ukrepa v tej smeri. Izbrani zdravnik se običajno odloči, da bolnika napoti k žilnemu kirurgu. Pregledu pri žilnemu kirurgu sledi običajno ultrazvočna Dopplerska diagnostika domnevno prizadetih žil. Glede na stanje sledi ciljno ukrepanje, pri mnogih bolnikih laserska terapija. Danes z laserskim načinom zdravljenja prizadetih žil se blahko bolniki vrnejo na delovno mesto v nekaj dneh.


European Society for Vascular Medicine Congress, Ljubljana, 10. in 12. oktober 2019, Cankarjev dom

Strokovno srečanje žilnih zdravnikov EMVA 2019

V začetku oktobra so se v Ljubljani na strokovnem mednarodnem srečanju treh žilnih združenj zbrali zdravniki, ki se ukvarjajo z žilami s celega sveta. Kongresa se je udeležil tudi svetovno znani žilni kirurg dr. Peter Glovicki iz Mayo klinike v ZDA. Na tridnevnem srečanju so strokovnjaki poročali o svojih izkušnjah s področja zdravljenja žil. Zadnji dan je potekalo še srečanje Slovenskega združenja za žilne bolezni, kjer smo člani predstavili dosežke v Sloveniji. Predavanj, ki so potekala v angleščini, so se udeležili tudi drugi slušatelji mednarodnega kongresa.


Žilno kirurška ekipa med predavanjem o žilnih boleznih

Žilno kirurška ekipa med predavanjem, z leve, dr.Bergauer (UKC MB), dr.Gasparini (SB Izola), dr.Makovec (SB Novo mesto).


Pedalni obvod, operativni poseg, ki lahko reši nogo pred amputacijo

Dr. Makovec na poti v predavalnico, kjer bo predsatvil rezultate obvodnih operacij do stopala (pedal bypass) 42 bolnikov, opravljenih v zadnjih letih.


Pedalni obvod podaljša čas do amputacije iz 8 na 22 mesecev

Prispevek o pedalnem obvodu je izšel v zborniku srečanja.


Vabljeni predavatelji so prejeli potrdila o udeležbi in predavanju

Potrdilo o udeležbi, predavanju.


Ekipa Venula tretja na Poslovnem Triglav teku, 7.9.2019

Poslovnega teka Triglav se je letos udeležilo 44 ekip

Za nami je že 8. Triglav tek, na katerem je 1.500 tekačev vseh starosti in stopenj pripravljenosti prevetrilo protokolarni park Brdo pri Kranju. V družbi okoli 500 navijačev se je na trase v idilični naravi namreč podalo 234 otrok, 61 družin, 44 poslovnih trojk ter 727 tekačev na 10 km in 185 polmaratoncev. Vsi skupaj so pretekli kar 12.500 kilometrov.

Ekipa Venula je na poslovnem teku Triglav zasedla 3. mesto

Med 44 ekipami Poslovnega Triglav teka je ekipa Venula zasedla odlično 3. mesto.

Člani ekipe Venula Aljaž Makovec, Klemen Knez, Klemen Magajne

Pokal je prevzel kapetan ekipe Klemen Magajne, prvi z desne, v sredini Klemen Knez, prvi z leve Aljaž Makovec.

Vrstni red Triglav poslovnega teka 2019 ekipa Venula

Ekipa Venula je dosegla vrhunski čas 37:39.

Triglav tek z vrhunskimi ekipami in športniki

Dogodka so se letos udeležili biatlonci Živa Klemenčič, Miha Dovžan, Rok Tršan, Klemen Bauer in Jakov Fak, tekači na smučeh Alenka Čebašek, Miha Šimenc, Vesna Fabjan, Anamarija Lampič, Katja Višnar in Janez Lampič, profesionalni skater Timotej Lampe Ignjić, deskar na snegu Žan Košir, špartatlonka Nataša Robnik, para športniki Tadej Enci, Robi Kogovšek in paraolimpijec Sandi Novak ter smučarski skakalci Peter Prevc, Cene Prevc, Špela Rogelj in Nika Križnar.

Dobrodelna nota Triglav teka 2019 na Brdu pri Kranju

Številni obiskovalci, ki jih Zavarovalnica Triglav s Triglav tekom spodbuja k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu, so se dogodku pridružili tudi zaradi dobrodelne note, saj je donacija v vrednosti skoraj 19.000 EUR preko projekta Slojenčki pomagala vsem slovenskim porodnišnicam. Te so prejele aparate, ki bodo novorojenčkom v dihalnih stiskah pomagale pri prvem vdihu.


Mednarodni flebološki kongres, Krakow, Poljska, 25.-27.8.2019

Krakow žilna kirurgija kongres vene 2019

V mirnem mestu Krakow s širokimi sprehajalnimi potmi in kolesarskimi stezami vzdolž reke Visle je konec meseca avgusta potekalo srečanje Mednarodne zveze za flebologijo (International Union of Phlebology). Vroče dneve je hladil blag veter in odlično poljsko pivo.

laserski posegi na žilah novosti

Predavatelji, v glavenem izkušeni kirurgi, so v svojih prispevkih premikali ustaljene meje. Slišali (dr.Dragić Peter) smo o pozicioniranju laserske fibre na safeno-femoralno ustje (SFJ), seveda v pogojih, kot so uporaba radialne fibre.

žilni kirurgi in flebologi zbrani s celega sveta

Vena safena parva naj bi se lahko lasersko ablirala tudi v distalni tretjini (dr.Rybak Zbigniew). Predstavili so se podatki glede laserske ablacije debelne vene v ekstrafascialnem prostoru (dr. Igor Zolotukhin), ki je možna, če vena leži dovolj globoko.

Hitro okrevanje po operaciji krčnih žil in odhod na delo

Predstavljeno je bilo podtlačno zdravljenje ulkusnih sprememb pri ulkusih venske geneze (dr. Maciej Zielinski), kakor tudi ekscizija ulkusa skupaj s fascijo in kritje defekta z lastno kožo.

Praktične vaje posegov na krčnih žilah

Bogato strokovno ponudba je bila popestrena s prikazom novih laserskih sistemov. Klinična prednost laserja z valovno dolžino 1940 nm še ni bila dokazana v primerjavi z laserjem z valovno dolžino 1470 nm.

Auschwitz Birkenau koncentracijsko taborišče obisk

V prostem času je bil organiziran obisk koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.


Slovenske novice, 6. julij 2019

Slovenske novice

V časopisu Slovenske novice je Matej Makovec objavil prispevek Nezaceljene rane pozdravi laser. O nezaceljeni rani govorimo, ko traja 2 meseca. Potrebno je poiskati vzrok, zakaj se rana ne celi.

Nezaclejene rane zdravimo tudi z laserjem

Ko večmesečna prevezovanja dolgotrajne rane z modernimi oblogami ne nudijo zadovoljivih rezultatov, se moramo obrniti na specialista za rane. Vzrok ranam je največkrat žilno obolenje. Izbrani zdravnik se običajno odloči, da bolnika napoti k žilnemu kirurgu. Pregledu pri žilnemu kirurgu sledi običajno ultrazvočna Dopplerska diagnostika domnevno prizadetih žil. Glede na stanje sledi ciljno ukrepanje, pri mnogih bolnikih laserska terapija. Danes z laserskim načinom zdravljenja prizadetih žil pospešimo celjenje dolgotrajne rane.


Charing Cross, London, 15. in 18. april 2019, Olympia Conference Centre London

Strokovno srečanje žilnih kirurgov CX 2019

Kongres CX v Londonu gosti vsako leto 5000 žilnih kirurgov in drugih strokovnjakov s področja zdravljenja prizadetih žil. Zberejo se zdravniki s celega sveta. Predstavljene so novosti s področja žilne kirurgije, kakor tudi novi materiali in orodja, inštrumenti. Potekajo številne formalne in neformalne medicinske interakcije, ki nam širijo strokovno obzorje.


Zdravnik Matej Makovec v Londonu 2019

Tematika je obsegala obolenja arterij, obolenja ven, tvorba arterijo-venskih povezav pri ledvičnih bolnikih in proste teme.


Kirurške novosti s področja žil v Londonu 2019

Podjetja so predstavila novosti na področju razvoja kirurških in znotrajžilnih orodij.


Venula d.o.o., strokovni preizkus znanja s področja žil

Udeleženci smo med srečanjem opravili strokovni preizkus pridobitve novih znanj.


Kirurg Matej Makovec na žilnem kongresu v Londonu

V zgornji dvorani so se predstavljale arterijske teme. Posebno zanimiv je bil retrogradni pristop pri znotrajžilnem zdravljenju vratnih arterije. Poseben pristop CAS mestode.


Kirurg Matej Makovec spremlja konferenco CX v Londonu

V spodnji dvorani se je predstavljale novosti s področja venskih obolenj, presdtavljala se je nova kirurška metoda izreza dolgotrajnih ulkusnih sprememb.


Strokovno izpopolnjevanje zdravnika Mateja Makovec v Londonu 2019

Veliko je bilo govora o znotrajžilni konstrukciji A-V fistul.


Zdravljenje kroničnih ran po novi metodi

Izmenjavam strokovnih izkušenj je sledil družabni program.


Kirurški dnevi, Portorož, 16. in 17. november 2018, Kongresni center Grand hotela LifeClass

Strokovno srečanje kirurgov Slovenije

Letošnji kirurški dnevi so potekali na Obali. Zbrali so se kirurgi iz cele Slovenije in predstavili novosti kirurških tehnik in njihovo implementacijo v slovenskem prostoru.


Pomurski sejem Venula ekipa na stojnici

Matej Makovec je kot vabljeni predavatelj predstavil temo kirurške revaskularizacije. Pravočasna vzpostavitev prekrvavitve v ishemični nogi prepreči morebitno amputacijo uda. Pri okrnjeni prekrvavitvi uda je več možnosti zdravljenja, osnovni načini so zdravljenje z zdravili, zdravljenje z širitvijo žile in kirurško zdravljenje. Pomembno je, da zdravnik dobro pozna možnosti in načine zdravljenja ter se odloči za pravo pot.


SEPS metoda za zdravljenje prebodnih ven

Kirurški dnevi, ki jih Katedra za kirurgijo MF UL pripravlja letos že oseminštiridesetič, predstavljajo enega večjih strokovnih sestankov v regiji, v Sloveniji pa največji letni zbor kirurgov vseh strok.


Zdravljenje slabe prekrvavitve noge

Odločitev ali bo zdravnik zdravil s širjenjem žile ali se bo odločil za kirurški poseg je dnevni repertoar odločanja o nadaljni poti ukrepov pri kritični ishemiji noge.


Goriški dnevi, Nova Gorica, 26. in 27. oktober 2018, Kongresni center Perla

Zdravljenje slabe prekrvavitve noge

Strokovno srečanje o poškodbi možganov s pridruženim srečanjem sodnih izvedencev medicinske stroke.


Slovenske novice, 16. avgust 2018

Slovenske novice

V časopisu Slovenske novice je Matej Makovec objavil prispevek Krčne žile pogostejše pri ženskah. Podani so simptomi in zanki, ki se najprej pokažejo pri kroničnem venskem popuščanju, ter nasvet kako naprej, preiskave, ukrepi, preventiva.

Matej Makovec, Krčne žile pri ženskah

Priporočila glede diagnostike, načina življenja, ukrepov, preprečevanja in zdravljenja so individualna. Odvisna so od napredovanja bolezni, delovnega mesta, aktivnosti, pridruženih bolezni, dosedanjih ukrepov in zdravljenja. V primeru suma na kronično vensko popuščanje se priporočata pregled in ultrazvočna Dopplerska preiskava. Danes z laserskim načinom pozdravimo kar 90% krčnih žil.


Mipro, 24-25.5.2018

Mipro 2018

Strokovno srečanje biomedicinske tehnologije je potekalo v sklopu simpozija Mipro 2018 v Opatiji. Matej Makovec skupaj s Fakulteto za elektrotehniko razvija napredni diagnostični sistem za zgodnje ugotavljanje prizadetosti arterij.

Matej Makovec, dr.med., specialist kirurg

Na strokovnem srečanju je bil predstavljen prispevek klinične študije o uspešnosti prototipa diagnostičnega sistema. Učinkovitost diagnostičnega sistema je 80 %. Diagnostični sistem za odkrivanje prizadetosti arterij - pnevmatska pletizmografija


3. mednarodni sejem sodobnega zdravstva, 17.-19.4.2018, Gornja Radgona

Pomurski sejem ministrica Kolar Celarc

Na 3. mednarodnem sejmu sodobnega zdravstva, ki je potekal v sklopu Pomurskega sejma v Gornji Radgoni, je Matej Makovec skupaj z Laboratorijem za mikrosenzorkse strukture Fakultete za elektrotehniko predstavil foropletizmografski merilec delovanja žil. Produkt je sad domačega znanja in razvoja. Sejma se je udeležila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.


Pomurski sejem Venula ekipa na stojnici

Na sejmu je strokovni sodelavec Igor izvajal meritve delovanja povrhnjega venskega sistema. Ugotavljanje morebitnega venskega popuščanja.


Pomurski sejem namestitev PPG merilne naprave

Kronično vensko popuščanje prizadene v razvitem svetu približno 50% populacije.


Pomurski sejem namestitev PPG naprave 2

Preiskava je sorazmerno preprosta. Gre za namestitev fotosenzorjev nad gleženj. Nato se izvede meritev, ki pokaže morebitno prizadetost venskih zaklopk.


Pomursi sejem PPG meritev

Učinkovitost metode je približno 75%. V primeru, da je test pozitiven, se priporoča nadaljna obravnava. Test se lahko izvede v naši ambulanti po predhodnji prijavi.


Venska zgodba, Dolenjske Toplice, 6. in 7. april 2018, Združenje za žilne bolezni

Strokovno srečanje žilnih zdravnikov

Letos so se zdravniki, ki se ukvarjajo s problematiko ožilja srečali v Dolenjskih Toplicah Tematika srečanja je bilo obolenje ven - Venska zgodba


Pomurski sejem Venula ekipa na stojnici

Matej Makovec je kot vabljeni predavatelj predstavil temo prebodnih ven. Prebodne vene so lahko predvsem vzrok za ponovitev že opeiranih krčnih žil. Prebodne vene so lahko tudi glavni vzrok za golenjo razjedo.


SEPS metoda za zdravljenje prebodnih ven

Predstavljen je bil poseben endoskopski način zdravljenja prebodnih ven - SEPS (subfascial endoscopic perforator surgery) in pa rezultati navedene metode.


Zdravljenje ponovljenih varic

Tema je posebej pomembna, ker so prebodne vene lahko vzrok za nastanek krčnih žil pri že zdravljenih bolnikih, pri katerih so se krčne žile ponovile.


Nasveti na temo ožilja


Zdravnik Matej Makovec že več let vključen v skupino POPovih zdravnikovin odgovarja na vprašanja s področja krčnih žil in žilne kirurgije. Vprašanja in odgvore si lahko ogledate s klikom na gornjo povezavo vizita.si.


Zdravnik Matej Makovec že več let vključen v skupino strokovnjakov VIVA. Na vprašanja odgovarja po telefonu. Kliknite lahko na gornjo povezavo viva.si.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si