Aktualni dogodki

Aktualna srečanja
Slovenske novice, 6. julij 2019

Slovenske novice

V časopisu Slovenske novice je Matej Makovec objavil prispevek Nezaceljene rane pozdravi laser. O nezaceljeni rani govorimo, ko traja 2 meseca. Potrebno je poiskati vzrok, zakaj se rana ne celi.

Nezaclejene rane zdravimo tudi z laserjem

Ko večmesečna prevezovanja dolgotrajne rane z modernimi oblogami ne nudijo zadovoljivih rezultatov, se moramo obrniti na specialista za rane. Vzrok ranam je največkrat žilno obolenje. Izbrani zdravnik se običajno odloči, da bolnika napoti k žilnemu kirurgu. Pregledu pri žilnemu kirurgu sledi običajno ultrazvočna Dopplerska diagnostika domnevno prizadetih žil. Glede na stanje sledi ciljno ukrepanje, pri mnogih bolnikih laserska terapija. Danes z laserskim načinom zdravljenja prizadetih žil pospešimo celjenje dolgotrajne rane.


Charing Cross, London, 15. in 18. april 2019, Olympia Conference Centre London

Strokovno srečanje žilnih kirurgov CX 2019

Kongres CX v Londonu gosti vsako leto 5000 žilnih kirurgov in drugih strokovnjakov s področja zdravljenja prizadetih žil. Zberejo se zdravniki s celega sveta. Predstavljene so novosti s področja žilne kirurgije, kakor tudi novi materiali in orodja, inštrumenti. Potekajo številne formalne in neformalne medicinske interakcije, ki nam širijo strokovno obzorje.


Zdravnik Matej Makovec v Londonu 2019

Tematika je obsegala obolenja arterij, obolenja ven, tvorba arterijo-venskih povezav pri ledvičnih bolnikih in proste teme.


Kirurške novosti s področja žil v Londonu 2019

Podjetja so predstavila novosti na področju razvoja kirurških in znotrajžilnih orodij.


Venula d.o.o., strokovni preizkus znanja s področja žil

Udeleženci smo med srečanjem opravili strokovni preizkus pridobitve novih znanj.


Kirurg Matej Makovec na žilnem kongresu v Londonu

V zgornji dvorani so se predstavljale arterijske teme. Posebno zanimiv je bil retrogradni pristop pri znotrajžilnem zdravljenju vratnih arterije. Poseben pristop CAS mestode.


Kirurg Matej Makovec spremlja konferenco CX v Londonu

V spodnji dvorani se je predstavljale novosti s področja venskih obolenj, presdtavljala se je nova kirurška metoda izreza dolgotrajnih ulkusnih sprememb.


Strokovno izpopolnjevanje zdravnika Mateja Makovec v Londonu 2019

Veliko je bilo govora o znotrajžilni konstrukciji A-V fistul.


Zdravljenje kroničnih ran po novi metodi

Izmenjavam strokovnih izkušenj je sledil družabni program.


Kirurški dnevi, Portorož, 16. in 17. november 2018, Kongresni center Grand hotela LifeClass

Strokovno srečanje kirurgov Slovenije

Letošnji kirurški dnevi so potekali na Obali. Zbrali so se kirurgi iz cele Slovenije in predstavili novosti kirurških tehnik in njihovo implementacijo v slovenskem prostoru.


Pomurski sejem Venula ekipa na stojnici

Matej Makovec je kot vabljeni predavatelj predstavil temo kirurške revaskularizacije. Pravočasna vzpostavitev prekrvavitve v ishemični nogi prepreči morebitno amputacijo uda. Pri okrnjeni prekrvavitvi uda je več možnosti zdravljenja, osnovni načini so zdravljenje z zdravili, zdravljenje z širitvijo žile in kirurško zdravljenje. Pomembno je, da zdravnik dobro pozna možnosti in načine zdravljenja ter se odloči za pravo pot.


SEPS metoda za zdravljenje prebodnih ven

Kirurški dnevi, ki jih Katedra za kirurgijo MF UL pripravlja letos že oseminštiridesetič, predstavljajo enega večjih strokovnih sestankov v regiji, v Sloveniji pa največji letni zbor kirurgov vseh strok.


Zdravljenje slabe prekrvavitve noge

Odločitev ali bo zdravnik zdravil s širjenjem žile ali se bo odločil za kirurški poseg je dnevni repertoar odločanja o nadaljni poti ukrepov pri kritični ishemiji noge.


Goriški dnevi, Nova Gorica, 26. in 27. oktober 2018, Kongresni center Perla

Zdravljenje slabe prekrvavitve noge

Strokovno srečanje o poškodbi možganov s pridruženim srečanjem sodnih izvedencev medicinske stroke.


Slovenske novice, 16. avgust 2018

Slovenske novice

V časopisu Slovenske novice je Matej Makovec objavil prispevek Krčne žile pogostejše pri ženskah. Podani so simptomi in zanki, ki se najprej pokažejo pri kroničnem venskem popuščanju, ter nasvet kako naprej, preiskave, ukrepi, preventiva.

Matej Makovec, Krčne žile pri ženskah

Priporočila glede diagnostike, načina življenja, ukrepov, preprečevanja in zdravljenja so individualna. Odvisna so od napredovanja bolezni, delovnega mesta, aktivnosti, pridruženih bolezni, dosedanjih ukrepov in zdravljenja. V primeru suma na kronično vensko popuščanje se priporočata pregled in ultrazvočna Dopplerska preiskava. Danes z laserskim načinom pozdravimo kar 90% krčnih žil.


Mipro, 24-25.5.2018

Mipro 2018

Strokovno srečanje biomedicinske tehnologije je potekalo v sklopu simpozija Mipro 2018 v Opatiji. Matej Makovec skupaj s Fakulteto za elektrotehniko razvija napredni diagnostični sistem za zgodnje ugotavljanje prizadetosti arterij.

Matej Makovec, dr.med., specialist kirurg

Na strokovnem srečanju je bil predstavljen prispevek klinične študije o uspešnosti prototipa diagnostičnega sistema. Učinkovitost diagnostičnega sistema je 80 %. Diagnostični sistem za odkrivanje prizadetosti arterij - pnevmatska pletizmografija


3. mednarodni sejem sodobnega zdravstva, 17.-19.4.2018, Gornja Radgona

Pomurski sejem ministrica Kolar Celarc

Na 3. mednarodnem sejmu sodobnega zdravstva, ki je potekal v sklopu Pomurskega sejma v Gornji Radgoni, je Matej Makovec skupaj z Laboratorijem za mikrosenzorkse strukture Fakultete za elektrotehniko predstavil foropletizmografski merilec delovanja žil. Produkt je sad domačega znanja in razvoja. Sejma se je udeležila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.


Pomurski sejem Venula ekipa na stojnici

Na sejmu je strokovni sodelavec Igor izvajal meritve delovanja povrhnjega venskega sistema. Ugotavljanje morebitnega venskega popuščanja.


Pomurski sejem namestitev PPG merilne naprave

Kronično vensko popuščanje prizadene v razvitem svetu približno 50% populacije.


Pomurski sejem namestitev PPG naprave 2

Preiskava je sorazmerno preprosta. Gre za namestitev fotosenzorjev nad gleženj. Nato se izvede meritev, ki pokaže morebitno prizadetost venskih zaklopk.


Pomursi sejem PPG meritev

Učinkovitost metode je približno 75%. V primeru, da je test pozitiven, se priporoča nadaljna obravnava. Test se lahko izvede v naši ambulanti po predhodnji prijavi.


Venska zgodba, Dolenjske Toplice, 6. in 7. april 2018, Združenje za žilne bolezni

Strokovno srečanje žilnih zdravnikov

Letos so se zdravniki, ki se ukvarjajo s problematiko ožilja srečali v Dolenjskih Toplicah Tematika srečanja je bilo obolenje ven - Venska zgodba


Pomurski sejem Venula ekipa na stojnici

Matej Makovec je kot vabljeni predavatelj predstavil temo prebodnih ven. Prebodne vene so lahko predvsem vzrok za ponovitev že opeiranih krčnih žil. Prebodne vene so lahko tudi glavni vzrok za golenjo razjedo.


SEPS metoda za zdravljenje prebodnih ven

Predstavljen je bil poseben endoskopski način zdravljenja prebodnih ven - SEPS (subfascial endoscopic perforator surgery) in pa rezultati navedene metode.


Zdravljenje ponovljenih varic

Tema je posebej pomembna, ker so prebodne vene lahko vzrok za nastanek krčnih žil pri že zdravljenih bolnikih, pri katerih so se krčne žile ponovile.


Nasveti na temo krčnih žil


Zdravnik Matej Makovec že več let vključen v skupino POPovih zdravnikov in odgovarja na vprašanja s področja krčnih žil in žilne kirurgije. Vprašanja in odgvore si lahko ogledate s klikom sliko.


Lokacija

Specijalistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Dijagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si