Operativni posegi na ožilju v letu 2019

Statistika operaterja v letu 2019

Operativni posegi na ožilju rešujejo okončino. Operacije na arterijah ohranijo ud. Operacije na venah pospešijo celjeneje rane.

V letu 2019 je zdravnik Matej Makovec opravil več operaciji na arterijah kot predhodnja leta. Delež operativnih posegov na arterijah se povečuje, na venah pa zmanjšuje. Običajno so posegi na arterijah tehnično zahtevnejši, omogočajo ohranitev uda. Bolnik lahko hodi in je mobilen. Neuspešen poseg se lahko konča z amputacijo uda. Neuspešen poseg venskega operativnega poseg običajno nima hudih posledic, s ponovitvijo posega na isti način ali z drugo, primernejšo operativno tehniko pripelje do željenega rezultata. V nadaljevanju je prikazanih 100 arterijskih obvodnih operativnih posegov.


V primeru, da ima bolnik hude težave z nogami, se odločimo za nadomeščanje prizdete žile z drugo lastno žilo, običajno veno ali pa z žilno protezo.

Največkrat je bil vzrok za operativni poseg nezmožnost dolgotrajne hoje. Nezmožnost, da mlad človek prehodi 200m je lahko že navodilo kirurgu, da razmisli o operativnemu posegu.

Če se le da, uporabimo avtologni žilni presadek pri nadomeščanju prizadete arterije. Če to ne gre, se odločimo za žilno protezo.

Operacija arterije zaradi nezmožnosti hoje velikokrat pomeni obvodno operacijo, tako imenovani by-pass. Oslabelo žilo je potrebno nadomestiti z novo žilo. To je lahko žilna proteza, še bolje pa je, da se uporabi operirančeva lastna vena, ki se operirancu običajno odvzame v predelu stegna. V pričujočih operacijah smo največkrat uporabili veno safeno magno, ki poteka na stegnu od kolena k dimljam.

Končni rezultat operativnega posega je ožilju je plod celotne ekipe, od kirurga do medicinske sestre, ki skrbi za ugoden pooperativni nadzor in počutje operiranca.

Za dober in dolgotrajen rezultat operacije je potrebna natančna operativna tehnika. Operiranci, ki pred posegom hodijo 150-200 m, lahko po operaciji hodijo kilometer ali več brez vmesnega postanka. Operiranci se morajo po operaciji držati določenih navodil, nemudoma morajo prenehati s kajenjem. Kajenje eden vodilnih faktorjev za prizadetost arterij.

Za tip ovboda se odločimo glede na lokalno stanje na nogi in glede na splošno stanje bolnika.

V največ primerih je bil potreben femoropoplitealni (F-P1) obvod, obvod od dimelj do nadkolenskega predela.

Največkrat uporabljena dajalna arterija v žilni kirurgiji pri obvodu na nogi je skupna femoralna arterija.

Največkrat je bila kot dajalna arterija uporabljena AFC - arterija femoris communis in sicer v 60 primerih.

Sodobni kirurški sistemi dopolnjujejo izkušeno kirurško ekipo pri doseganju optimalnega rezultata kirurškega posega.

Natnčen poseg pomeni minimalno invazivno tehniko, ohranitev limfatičnih vodov in s tem preprečevanje otekanja noge po operaciji.

Največkrat uporabljena sprejemna arterija v žilni kirurgiji pri obvodu na nogi je arterija poplitea na prvem segmentu.

Največkrat je bila sprejemna arterije poplitealna arterija na segmentu P1.

V obdobju treh let je zdravnik Matej Makovec opravil 44 obvodnih operacij na spodnjih okončinah.

Zdravnik Matej Makovec je v obdobju 3 let opravil 44 obvodnih operativnih posegov na arterijah spodnjih okončin.

 
   

Zdravnik Matej Makovec je med operativnim posegom na ožilju. Pomembna je dobra kirurška ekipa, ker kirurg sam, brez dobre podpore ne more izvesti posega z optimalnim končnim rezultatom.

Nasveti na temo krčnih žil


Zdravnik Matej Makovec že več let vključen v skupino POPovih zdravnikov in odgovarja na vprašanja s področja krčnih žil in žilne kirurgije. Vprašanja in odgvore si lahko ogledate s klikom sliko.


Zdravnik Matej Makovec že več let vključen v skupino Vivinih strokovnjakov in odgovarja na vprašanja s področja krčnih žil in žilne kirurgije po telefonu oziroma elektronski pošti.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si