Operativni posegi na krčnih žilah v letu 2015

Statistika operaterja v letu 2015

Načini operacij krčnih žil v letu 2015

Prikazani so operativni posegi na krčnih žilah (operater Matej Makovec) v letu 2015. Skupaj je bilo opravljenih natanko 200 operacij na krčnih žilah. Največkrat uporabljena operativna tehnika je bila laserska (EVLA). Približno v 10% (17 bolnikov) je bilo potrebno operirati klasično. Pri teh bolnikih kljub napredovali manj invazivni kirurški tehniki (laser, radiofrekvenca) daja klasični operativni poseg dolgoročno najboljše rezultate. Pri 10 bolnikih smo začeto lasersko operacijo zaradi prednosti klasične operativne tehnike med samim posegom konvertirali v klasično tehniko. Pri enemu bolniku smo opravili kombinacijo laserskega zdravljenja in sklerozacije. Pri 7 bolnikih smo opravili le flebektomijo. Enega bolnika smo zdravili z vodno paro in enega z metodo ClariVen. Pri 5 bolnikih je bila opravljena le sklerozacija.

Prizadetost bolnikov operativnih posegov v letu 2015

Največ opeirancev je imelo izražene le krčne žile, 150. Pri 15 opeirancih je bil pridružen edem goleni, 19 opeirancev je imelo kožne spremembe. Pri 15 bolnikih je šlo za ulkus, od tega pri 11 za aktivno obliko, pri 4 pa zaceljen. Le en bolnik je imel varice tipa C1.

< Spol bolnikov operativnih posegov v letu 2015

Kot druga leta je bilo razmerje med moškimi in ženskami približno 1:2.

< Starost bolnikov z golensko razjedo v letu 2015

Posebej smo analizirali bolnike z golensko razjedo. Starost bolnikov je bila med 45 in 83 let.V to skupino je spadalo 15 bolnikov.

< Prizadeta žila pri bolnikih z golensko razjedo v letu 2015

V 80% je šlo pri bolnikih z golenjo razjedo za prizadetost VSM - vene safene magne, v 20% pa za prizadetost VSP - vene safene parve.

< Rezultat operirancev z golensko razjedo v letu 2015

Enajst bolnikov je imelo aktivni ulkus. Po operativnemu posegu se je ulkus v nekaj mesecih zaprl pri 6 bolnikih. Pri treh bolnikih je prišlo do izboljšanja, manj izcedka in bolečine. Pri 2 bolnikih pa ni prišlo do izboljšanja golenske razjede.

< Anestezija pri bolnikih z golensko razjedo v letu 2015

Pri bolnikih z golensko razjedo smo se v 13 primerih odločili za lokalno anestezijo, 2 bolnika pa sta dajala prednost splošni anesteziji.In smo na njuno željo aplicirali splošno anestezijo.

Nasveti na temo krčnih žil


Zdravnik Matej Makovec že več let vključen v skupino POPovih zdravnikov in odgovarja na vprašanja s področja krčnih žil in žilne kirurgije. Vprašanja in odgvore si lahko ogledate s klikom sliko.


Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si