Zakaj nastanejo krčne žile?

Vzroki za nastankek krčnih žil

Za nastanek krčnih žil so odločilni sledeči faktorji:

Starost: Z leti se povečuje verjetnost, da boste imeli krčne žile. Pri 20 letih je verjetnost 10%, pri 70 letih je verjetnost skoraj 60%.

Dednost: Če sta oba starša imela / imata krčne žile je verjetnost pojava krčnih žil pri potomcu 90%, če je le eden od staršev ima krčne žile potem je verjetnost pojava krčnih žil pri potomcu (moškemu) 25%, pri potomki (ženski) pa 62%. Če nihče od staršev nima krčnih žil, potem je verjetnost pojava žil pri potomcih 20%.

Spol: Krčne žile se pogosteje pojavaljajo pri ženski.

Nosečnost: Med ali po nosečnosti pride običajno do poslabšanja stanja krčnih žil. Do poslabšanja pride tudi po menopavzi. Študije kažejo, da pri ženskah, ki niso rodile, je pojavljanje krčnih žil v % enako kot pri moških.

Delo in prosti čas: Dela pri katerih je veliko stoje na mestu (inštrumentarka, natakarica, trgovka) in sedenja stimulirajo razvoj krčnih žil, prav tako tudi dela na visoki temperaturi (delo v kuhinji) in dela, kjer so potrebna dvigovanja težkih bremen. Povečano število krčnih žil v razvitem svetu je povezano s preživetjem prostega časa v sedečem položaju (televizija, računalnik).

Višina: Višja rast pomeni rizični faktor za razvoj krčnih žil.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si