Simptomi nastanka krčnih žil

Boleče noge

Bolečina na mestu ali v poteku krčnih žil je lahko bolečina zaradi krčnih žil ali pa je bolečina posledica drugih vzrokov.

Utrujene težke noge

Težava je pogosta, posebno pri ženskah. Pojavlja se ciklično: a) premenstrualno, b) sezonsko (spomladi, vročinski vali, jeseni, pri slabo delujočem talnem ogrevanju), c) metabolno (poslabšanje težav pri uživanju alkohola, posebno belega vina), č) klimatsko (npr. pri toplem južnem vetru). Jakost težav je povezana s stopnjo kroničnega venskega popuščanja (KVP).

Oteklina okrog gležnjev

Občutek otekanja ni nujno povezan z dejanskim otekanjem. V tem primeru noge niso vidno otekle. Lahko pa je občutek otekanja povzan z dejanskim otekanjem, kar opazimo vtisnjenje v koži, potem ko si bolnik sezuje nogavice. Lahko pa težavo oteklih nog opazimo v popoldanskih ali večernih urah pri obujanju čevljev.

Nemirne noge

Pogosteje se pojavljajo pri ženskah, posebno tistih, ki so večkrat rodile. Redkeje se pojavljajo pri bolnikih, ki so starejši od 60 let. Razvoj težav ni predvidljiv in se s starostjo težave lahko stopnjujeo. Značilno za težavo je, da se pojavlja v mirovanju in se izboljša ali izgine pri gibanju. Težava je v 25 % dedna.

Nočni krči

Nočni krči so nespecifična, nehotena, boleča krčenja mišic v nočnem času. Pogosteje se pojavijo pri bolnikih s krčnimi žilami kot pri zdravi populaciji. Pri bolnikih s krčnimi žilami se izraziteje pojavljajo po naporih (npr. planinarjenju), kajenju, pitju alkoholnih pijač, motnjah koncentracije elektrolitov v krvi (Ca, Mg) ali pri pomanjkanju železa.

Srbečica

Pojavlja se pogosteje pri moških. Lahko je posledica kožnih obolenj, ki so povezana s krčnimi žilami (npr. hipostazični dermatitis). Srbečica se lahko pojavi na mestu krčnih žil in ni povezana s krčnimi žilami.

Povzetek

Navedeni simptomi, bolnikove težave, se lahko pojavijo tudi pri drugih bolezenskih stanjih. Niso nujno posledica krčnih žil in je za njihovo natančno opredelitev potreben pregled pri zdravniku, ter nadaljna diagnostika, naprimer ultrazvok.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si