Krčne žile in savna

Tudi bolniki s krčnimi žilami lahko gredo v savno

Če imate krčne žile, lahko obiščete savno, pri tem se držite priporočil.

Mnogi flebologi svojim pacientom s krčnimi žilami ne svetujejo obiska savne. To je posledica dejstva, da v prostoru prevladuje povišana temperatura, vendar zrak ostaja relativno suh. Vroč zrak lahko negativno vpliva na krčne žile. Zaradi tega izgubijo elastičnost in postanejo še bolj ranljive. To poveča se njihov presek, zmanjša se hitrost toka krvi, kar poveča tveganje za trombozo.

Vendar niso vsi zdravniki kategorični glede savne za krčne žile. Zdravnik Matej Makovec pravi, da savno lahko obiščete, vendar ne za več kot 8 minut. Po postopku je treba opraviti hladen tuš, skočiti v hladen bazen ali le potopiti noge v hladno vodo. Pomembno je vedeti, da lahko samo kratek obisk savne prinese koristi.

Da bi bila savna koristna, je treba upoštevati sledeča priporočila:
1. Postopek izvajajte samo na prazen želodec.
2. Hidrirajte svoje telo, na dan odhoda v savno popite vsaj 2 litra tekočine
3. Ne obiščite savne v prisotnosti kroničnih bolezni v akutni fazi (vnetje žile – tromboflebitis, krvni strdek – tromboza).
4. Trajanje postopka ne sme biti daljše od 8 minut.
5. V savni ležite ali sedite z nogami vodoravno.
6. Med obiski lahko uporabite zeliščne poparke.

Najboljša izbira pri krčnih žilah je kopel, saj blažje deluje na stene krčnih žil in je blagodejna za celotno telo. Raztezanje prebudi vaše telo, požene kri in poveča vašo gibčnost, ti mehanizmi pa bodo poskrbeli, da bodo vaš um, telo dosegli najboljše rezultate počutja.

Katera savna je primerna za bolnike s krčnimi žilami?

Infrardeča savna je prava izbira pri bolnikih, ki imajo krčne žile in želijo iti v savno.

Ali infrardeča savna pomaga pri krčnih žilah?

Ker infrardeče savne izboljšajo pretok krvi, lahko pomagajo pri krčnih žilah. Infrardeče savne delujejo tako, da dvignejo splošno telesno temperaturo. Za razliko od drugih savn, infrardeča savna uporablja terapijo z rdečo svetlobo, ki neposredno prodre v kožo in poveča pretok krvi, kar spodbuja pozitiven videz kože. Infrardeče luči sproščajo žilni sistem, kar poveča prekrvavitev. Poleg tega infrardeče luči razstrupljajo tkiva in celice ter tako spreminjajo videz kože. Če imate krčne žile, lahko z občasno uporabo infrardeče savne ne poslabšujete stanja pojava krčnih žil.

Kaj pa tradicionalne in parne savne?

Parne in tradicionalne savne lahko zmanjšajo otekline in povečajo prekrvavitev, podobno kot infrardeče savne. Tradicionalne, suhe in parne savne delujejo drugače kot infrardeče savne. Te savne nimajo enakih učinkov. Zato je manj verjetno, da bodo imeli pozitivne učinke infrardeče savne, saj uporabljajo močno toploto na drugačen način.

Tradicionalne savne

Tradicionalne savne uporabljajo močno toploto za zmanjšanje oteklin in povečanje pretoka krvi. Čeprav je to običajno odlično za pospešitev prekrvavitve, je lahko problematično za odpravo videza krčnih žil, saj toplota povzroči nabrekanje žil. V primerjavi z infrardečimi savnami tradicionalne savne neposredno ogrevajo telo. Neposredna toplota močno vpliva na telo in povzroči izbočenje žil.

Parne savne

Parne savne so ogrevani prostori, ki uporabljajo paro za ogrevanje telesa. Lahko vam zagotovijo pozitivne koristi, kot sta zmanjšanje otekline in povečan krvni obtok. Medtem ko parne savne še vedno zagotavljajo enake prednosti kot infrardeče savne, imajo povečano toploto, zato imajo manj koristi kot infrardeče savne. Na žalost je neposredna toplota premočna, da bi zmanjšala videz krčnih žil. Pravzaprav lahko povečana vročina okrepi pojav krčnih žil in je večja verjetnost, da bo povzročila težave z venami.

Ali je toplotna terapija dobra za krčne žile?

Toplotna terapija lahko poslabša videz krčnih žil. Žile so izjemno občutljive na visoke temperature. Zato bodo še bolj nabreknile, ko se bo telo poskušalo ohladiti. Čeprav ne povzroča krčnih žil, lahko poslabša vaše težave z venami.

Sklepna misel: Katera je prava savna za krčne žile?

Torej namesto tradicionalnih ali parnih savn raje uporabite infrardeče savne, saj te uporabljajo terapijo z rdečo svetlobo. Terapija z rdečo svetlobo prodre skozi kožo in zviša notranjo telesno temperaturo.

Kaj se dogaja v savni s krčnimi žilami?

Pri višji temperaturi se mišica žile sprošča, kar povečuje premer mišice, pri nižki temperaturi se mišica krčne žile aktivira in oži lumen žile.

Savna kot trening za žilne mišice

Vse krvne žile – bodisi vene ali arterije – se v vročini razširijo. Zaradi tega ljudje pravijo, da se morate izogibati toplim kopelim in toplemu podnebju, če imate težave z venami, da ne bi dodatno obremenjevali žil, ki so že tako razširjene. Pri savnanju skočimo ali se stuširamo s hladno vodo, kar pomeni, da po dilatacijskemu dražljaju sledi hladen dražljaj, zaradi katerega se vene in arterije nenadoma skrčijo. Torej je kot ciljna vadba za vaše krčne žile, raztezanje in krčenje. Ker imajo žile v svoji steni mišico, se slednja sprošča in krči ter tako izvajamo vajo, kot bi pri teku trenirali mišice nog.

Savnanje in krvni strdek

V savnanju se ljudje potijo in izgubljajo veliko tekočine, zaradi dolgotrajnega sedenja postanejo trde noge in povišan je faktor strjevanja krvi. Bolniki s krčnimi žilami imajo povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov, kar je treba upoštevati.

Med savnajem se lahko v predelu žil pojavijo bolečine

Poleg razširitve ven lahko toplota povzroči bolečine, bolečine in utrujenost v spodnjem delu nog. Če občutite bolečino zaradi vročine, lahko uporabite hladen obkladek za lajšanje oteklin in bolečin v krčnih žilah oziroma prekinete savnanje in si privoščite hladen tuš ali hladno kopel oziroma hladen bazen.

Zakaj nam dolgotrajna savna škodi?

Potem, ko gremo v savno in imamo krčne žile, je potrebno noge postaviti v vodoravni položaj. Z vodoravnim položajem nog zmanjšujemo pritisk na krčne žile.

Kot vsi vemo, vas savne v bistvu segrejejo, zaradi česar se tkiva in organi razširijo. Pri ljudeh z normalnimi venami tako segrevanje ne vpliva niti dobro niti slabo na vene. V bistvu ni razloga za skrb, če ne boste dehidrirani, če boste pred tem uživali dovolj tekočine. Če pa že imate krčne žile, vam savnanje ne bo v veliko pomoč, saj se bodo zaradi temperature žile še bolj razširile. Ker pa vemo, da savnanje dobro deluje na druge organe in organske sisteme in na človekovo počutje, bi bilo škoda, da bi se zaradi krčnih žil odpovedali savnanju. Kot je že napisano, je pri temu glavno priporočilo, da smo v savni do 8 minut. Noge naj bodo v vodoravnemu položaju, tako razbremenjujemo pritisk na krčne žile.

Kdaj absolutno ne v savno?

V primeru, da imamo na nogi aktivno vnetje žile ali aktivno trombozo, ne smemo iti v savno.

Če imate akutno trombozo ali akutni površinski tromboflebitis, ne smete iti v savno, dokler simptomi ne izzvenijo. Oziroma izogibajte se savne 3 mesece po akutni trombozi in 6 tednov po zaključenem površinskem tromboflebitisu. Tudi, če ste bili pred kratkim zdravljeni zaradi krčnih žil, zlasti s skleroterapijo, potem se savnanje odsvetuje 6 tednov po skleroterapiji. Tudi po endovsnekih tehnikah zdravljenja kot so znotrajžilna laserska terapija, radiofrekvenčno zdravljenje se odsvetuje savnanje do 6 tednov po posegu. Če ste bili na krčnih žilah operirani klasično se predlaga, da se ne gre v savno do 4 tedne po posegu.

Zaključek glede savnanja bolnikov s krčnimi žilami

Toplota škoduje krčnim žilam in poslabša stanje. Aplikacija toplih obkladkov ali zdravljenje z blatom se odsvetuje. Bolnik s krčnimi žilami se lahko kopa v termalnih kopelih. Po prihodu iz bazena se priporoča hladen tuš in telesne vaje. Med kopanjem v termalnem bazenu se odsvetuje namakanje, priporočljivo pa je plavanje. Tudi bolnik z ulkusom, ki uporablja moderne ustrezne preobveze, se lahko kopa v bazenu. Bolnik s krčnimi žilami lahko gre v savno za krajši čas [do 8 minut], pri tem naj leži na hrbtu in opravlja občasne gibe v gležnjih. Če sedi pa naj bodo noge ravno. Po prihodu iz savne naj opravi hladen tuš ali kopel.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si