Otekanje goleni

Otekanje goleni je znak različnih bolezenskih stanj
Edem goleni je pogosta simptomatika, ki zahteva resno obravnavo

Če vam oteka golen, je potrebno raziskati vzrok otekanja. Če otekanje traja nekaj dni do nekaj tednov in otekanje spremlja še bolečina, je potrebno čimprej poiskati zdravniško pomoč, da se izključi globoka venska tromboza.

Hitro nastajajoča oteklina
.

Prvo pomembno vprašanje pri otekanju goleni je, ali oteka le ena noga ali obe nogi. Če oteka le ena noga je običajno lokalni vzrok, kot je kronično vensko popuščanje, tromboza, prizadetost limfnih vodov.


Pridružena bolečina
Nenaden začetek otekanja goleni s pridruženo bolečino predstavlja nujno stanje v medicini, ki zahteva takojšnje razjasnjenje.

Če se hitremu otekanju goleni, otekanju, ki traja nekaj dni do nekaj tednov pridruži bolečina oziroma se bolečina začenja skupaj z otekanjem je slednja signal, da moramo čim prej obiskati zdravnika. Obisk izbranega zdravnika se lahko včasih zavleče zaradi administrativnih razlogov. V takem primeru se lahko direktno obrnete na našo ambulanto. Vsako leto se kar nekaj bolnikov obrne direktno na našo ambulanto z otekanjem goleni, ki ne traja dolgo in pridruženo bolečino. Pri nas opravimo ciljno diagnostiko in v primeru ugotovitve vzroka ne odlašamo z začetkom ciljne terapije.Otekanje leve noge
natančno diagnostiko

Stran otekanja načeloma ne determinira obolenja, oziroma se v redkih primerih pojavi bolezen le na levi strani, naprimer May-Turnerjev sindrom. V takih primerih ultrazvočna Dopplerska preiskava običajno ni dovolj. Potrebne so bolj sofisticirane radiološke preiskave kot je venografija, CT-venografija ali MR-venografija. PReiskave se običajno izvedejo v Kliničnih centrih ali specializiranih bolnišnicah.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si