Edem goleni z bolečino

Nujno stanje otekla noga z bolečino

Strdek zamaši odtok krvi iz noge

Povezava med zaprto žilo in nastankom otekline noge.

Vene so žile, ki vozijo kri nazaj v srce. Če se pojavi krvni strdek, tromboza v veni v dimljah je preprečen tok krvi iz goleni nazaj v srce. V goleni začen zastajati tekočina, ki se pri bolniku kaže kot oteklina goleni, gležnja ali stopla. Dodatni pojav bolečine v sklopu otekanja povečuje verjetnost, da so težave nastale zaradi globoke venske tromboze.

Imam globoko vensko trombozo?

Pri enostranski oteklini na nogi moramo pomisliti na globoko vensko trombozo.

Nekateri dejavniki vzpodbudijo razvoj globoke venske tromboze. Sme spadajo krčne žile, nedaven kirurški operativni poseg, nedavna poškodba, tromboza v družini, že prej prebolela tromboza, polet z letalom. Če imate oteklo golen z bolečino, ki se kaj malo odzove na protibolečinske tablete in traja stanje nekaj dni do nekaj tednov je velika verjetnost, da imate globoko vensko trombozo. Potreben je čimprejšenj pregled pri zdravniku. Hud zaplet globoke venske tromboze je pljučna embolija.

Potrebna je ultrazvočna Dopplerska preiskava

Pri sumu na globoko vensko trombozo opravimo ultrazvočno Dopplersko preiskavo

Ultrazvočna Dopplerska preiskava ugotovi ali ovrže morebitno prisotnost strdka v venah. Pri sumu na globoko vensko trombozo vas izbrani zdravnik napoti k zdravniku angiologu, ki se odloči za navedeno preiskavo. Ultrazvočno Dopplersko preiskavo v primeru suma na strdek v venah, pri sumu na globoko vensko trombozo, lahko opravite tudi pri nas. Lahko pa pokaže popolno zaprtje žile.

Zdravljenje globoke venske tromboze

V primeru potrditve globoke venske tromboze z ultrazvočno preiskavo se odločimo za zdravljenej z antikoagulacijskimi zdravili.

Globoko vensko trombozo v prvi vrsti zdravimo z antikoagulacijskimi zdravili. Podporno zdravimo s kompresijskimi nogavicami ali kompresijskimi povoji, kakor tudi z analgetiki v primeru izrazite bolečine. V izjemnih primerih pride v poštev tudi katetersko zdravljenje kakor tudi kirurški poseg. Slednja dva načina zdravljenja povečujeta možnost za morebiten zaplet bolezni in slabši izid.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si