Dolgotrajna rana zaradi krčnih žil

Dolgotrajna rana na goleni - ulcus cruris

Dolgotrajna rana je rana, ki se ne zaceli v 6 tednih

Tipičen prikaz venskega ulkusa.

Dolgotrajan rana (kronična rana, golenska razjeda) nastane zaradi različnih vzrokov. Največkrat je povezana s krčnimi žilami, kroničnim venskim popuščanjem, v 80% primerov. Lahko posledica tudi drugih obolenj. Pomembno je, da se ugotovi vzrok nastanka, pojavljanja dolgotrajne rane in odstranitev vzroka. Spodaj je prikazanih je nekaj primerov, kako zdravimo kronično rano glede na vzrok nastanka.

Dolgotrajna rana, ulkus na nogi zajema celoten obseg noge.

Bolnik, ki se mu kronična rana ne zaceli v dveh mesecih, potrebuje obravnavo pri specialistu. Slednji se bo glede na izgled in klinični pregled odločil o nadaljnjih diagnostičnih metodah. Tu pride prvenstveno v poštev ultrazvočna preiskava in CTA medeničnih arterij in arterij spodnjih udov. Metodi nam potrdita sum izvora težav, kakor tudi pomagata pri načrtovanju zdravljenja.

Dolgotrajna rana sega praktično od kolena pa vse do gležnja.

V številnih primerih je vzrok za nastanek kronične rane žilno obolenje. Pozorni pa moramo biti tudi na druge vzroke kot so revmatična bolezen, krvni vzroki, tumorske rašče, vnetni procesi.

Načini zdravljenja dolgotrajne rane

Sestavljena golenska razjeda, ki sestoji iz dveh manjših razjed.

Glede na ugotovitev se odločimo za plan zdravljenja kronične razjede. Zgoraj so navedene številne poti in načini zdravljenja.

Pojavljanje epitelizacijskih otočkov na mestu celjenja kronične venske razjede.

Kronično razjedo začnemo zdraviti z modernimi oblogami, ki odstranjujejo odvečni izcedek in ustarjajo ustrezne pogoje za pospešeno celjenje. Hrati je potrebno poiskati vzrok nastanka kronične rane in ciljno delovati nanj z ustrezno metodo zdravljenja..

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si