Krčne žile med nosečnostjo

Krčne žile, otekla stopala in druge težave nog v času nosečnosti

Krčne žile med nosečnostjo

Utrujenost, nemir, občutek teže in napetosti v nogah so samo nekatere od težav s katerimi se soočajo bodoče matere. Dodatne težave povzročajo mišični krči v mečih, vidno otekle noge ter krčne žile, ki se v nosečnosti lahko pojavijo prvič ali pa se obstoječe še dodatno povečajo. Težave nog v času nosečnosti so lahko dedno pogojene in se pojavijo že pred samo nosečnostjo. Pogostejše so pri nosečnicah, ki veliko časa preživijo v sedečem ali stoječem mirujočem položaju ob pomanjkanju športnih aktivnosti oz. gibanja. Občutijo jih tudi nosečnice, ki so dalj časa izpostavljene visokim dnevnim temperaturam, ob katerih se žile še dodatno razširijo. Slabo počutje je lahko opozorilo na nevarnosti za mater in otroka, ki bi lahko nastale zaradi vnetja bolezensko razširjenih žil oz. težav s krvnim obtokom. Do rešitve lahko pridemo z razumevanjem vzrokov nastanka krčnih žil ter ostalih težav povezanih z nogami.

Kronično vensko popuščanje

Krčne žile med nosečnostjo

Pri kroničnem venskem popuščanju gre za motnje venskega obtoka in za stalno povišan tlak v nogah. Vzrok za to je oslabljeno vezivno tkivo venske stene in nepravilno delovanje venskih zaklopk. Tako kri ne teče normalno proti srcu navzgor, ampak v venah zastaja. Stene ven se zato razširijo, venske zaklopke pa se razmaknejo. To povzroča številne težave in nevšečnosti.


Težave, ki so še posebej pogoste v nosečnosti

Krčne žile med nosečnostjo

Težave ven so še posebej izrazite pri ženskah, ki so rodile več otrok. Povečanje težav pa nosečnica lahko občuti že v zelo zgodnji fazi nosečnosti. Dejavniki tveganja bolezni ven v nosečnosti:


• povečana količina krvi, zmanjšanje napetosti v žilah (razširjene žile kot posledica zmanjšane napetosti žilnih sten),


• izrazito povečanje tlaka v venah nog tako v ležečem in stoječem položaju kot posledica pritiska na medenične vene, ki ga povzroča rastoči zarodek,


• spremenjena sestava krvi, tako, da voda lažje prehaja v tkivo,

• povečana sposobnost strjevanja krvi.

Povečanje količine krvi

Krčne žile med nosečnostjo

Količina krvi se zaradi potrebe maternice in ploda v nosečnosti poveča za 20%. Dihanje in srce bodoče matere se tako prilagajata zarodkovemu krvnemu obtoku s povečanim učinkom. V stoječem položaju zaradi povečane količine krvi prihaja do povečane »akumulacije« krvi v nogah, kar posledično lahko pripelje tudi do večjih težav.


Širjenje žil

Krčne žile med nosečnostjo

Varovanje nosečnosti uravnavajo številni hormoni, ki opravljajo različne naloge. Med drugimi so odgovorni tudi za imobilizacijo mišičnega tkiva maternice pred zaključkom nosečnosti. Nosečnost s hormonskimi spremembami in pritiski v trebuhu namreč pomeni pomembno prelomnico v poslabšanju krčnih žil in tovrstnih težav. Na podoben način tudi žile postanejo manj prožne, kapaciteta ven pa se močno poveča. Vene nosečnice v stoječem položaju sprejemajo velike količine krvi, kar posledično privede do zgoščevanje krvi v razširjenih venah nog in v predelu nožnice. V prenapolnjenih venah se krvni obtok upočasni.

Povečan tlak v venah nog

Krčne žile med nosečnostjo

V času nosečnosti se tlak v venah nog večkrat poveča ne glede na to, ali nosečnica leži ali stoji. Eden od pomembnih razlogov za to povečanje je posledica pritiska maternice na medenične žile in zbiralne vene, kar je še posebej izrazito v stoječem položaju. V območjih pod mestom pritiska narašča tlak, kar pripomore pri širjenju ter zvijanju ven.


Sestava krvi

Krčne žile med nosečnostjo

Otekle noge, stopala in edemi med nosečnostjo so neizogibna posledica povečanega tlaka v venah, ki je višji od tlaka v tkivu, ki vene obdaja. Stene žil imajo drobne pore, ki omogočajo pretok tekočin in snovi zelo majhnih velikosti. Krvni proteini praviloma ne morejo zapustiti žil, lahko pa ohranjajo vodo v tkivu (t. i. onkotski ali koloidno- ozmotski tlak). V nosečnosti se zmanjšajo še zlasti tisti proteini (albumini), ki so najbolj odgovorni za onkotski tlak. Posledično se v žili spremeni ravnovesje med silami, ki zadržujejo vodo in tistimi, ki jo silijo ven. Pri nosečnicah lahko pride do otekanja nog in stopal že v zelo kratkem času, kar je lahko povsem neškodljivo ali pa posledica zmanjšanega limfnega pretoka. Posledica so konstantno otečene noge, tudi zjutraj ko nosečnica vstane. Pri teh težavah svetujemo posvet z zdravnikom.

Kako se lahko na neboleč način izognemo zastajanju krvi v nogah?

Krčne žile med nosečnostjo

Priporočila za nosečnice s krčnimi žilami ali znaki kroničnega venskega popuščanja:


• izogibajte se dolgotrajni stoji in sedenju,


• pogosto izvajajte gibe v gležnju in vaje stopanja na prste,
• priporočljive so antistatične vaje,
• čim več hodite, se sprehajajte, plavajte ter kolesarite,
• pri dnevnem in nočnem počitku dvignite noge 15-20 cm,
• izogibajte se vročih kopeli,
• izogibajte se daljšim obdobjem sončenja (vene se lahko še bolj razširijo),
• ob visokih dnevnih temperaturah ali ob večji aktivnosti hladite svoje noge (noge polivajte z mlačno ali mrzlo vodo v smeri od stopal navzgor),
• če imate s krčnimi žilami prizadeto le eno nogo, ležite na boku na drugi strani,
• pomembno priporočilo je nošnja kompresijskih nogavic (nogavice za nosečnice) od začetka težav, časa zanositve pri že prisotnih krčnih žilah, nato še štiri tedne po porodu,
• za lajšanje simptomov venskega popuščanja pridejo v poštev venoaktivna zdravila po nasvetu ginekologa,
• če je nosečnost planirana, se jo priporoča planirati tako, da poteka v hladnejših mesecih.

Kompresijske nogavice

Krčne žile med nosečnostjo

Priporoča se, da nosečnice za preprečevanje nastanka krčnih žil nosijo preventivne kompresijske nogavice. Tako se lahko posledice akumulacije krvi v nogah (krčne žile, zatekanje, neugodje) preprečijo ali močno zmanjšajo. Kompresijske nogavice mehansko z zunanjim pritiskom nevtralizirajo notranji pritisk v krvnih žilah. Meritve na Univerzitetni bolnišnici za ženske v Zurichu so dokazale, da se na ta način pretok skozi srce izboljša, več krvi priteka nazaj v srce, hkrati pa se stopnja srčnega utripa zmanjša. Opazili so tudi, da je bilo povečanje srčnega utripa zaradi kompenzacije oviranega povratnega toka, ki ga je ovirala rastoča maternica v medenici, manjše po namestitvi kompresijskih nogavic in da so se na ta način zmanjšali tudi maternični krči. Ob nošenju kompresijskih nogavic kri ne zastaja v venah nog ter je zaradi izboljšanega krvnega obtoka izboljšana tudi prekrvavljenost ostalih organov. Na podlagi opazovanj so se potrdila predvidevanja, da nošenje kompresijskih nogavic lahko koristi ženskam, ki so nagnjene k prezgodnjemu porodu.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si