Operativni posegi na ožilju v letu 2021

Operativa 2021

Namen operativnega posega je dober izhod operacije in dobro počutje bolnika med samo operacijo.

Leto 2021 je zaznamovala pandemija koronavirusa Covid-19, ki pa je dopuščala prebivalstvu več prostosti, kot leto pred tem, saj so dostopna prva cepiva proti virusu. Stanje se postopoma spet noramlizira. Čeprav valovi pandemije še vedno omejujeo zdravstveni sistem, je zapiranje države le delno in omejeno na neprecepljen del populacije oziroma populacijo, ki ne izpolnjujej PCT pogoja.


Moderni ultrazvočni aparat in primerni kirurški inštrumenti so pomemben dejavnik ugodne izvedbe operativnega posega na krčnih žilah.

Potem, ko je bilo med prebivalci nekoliko več svobode, tu so mišljeni tisit, ki so izpolnjevali  PCT pogoj, pa so bolnišnice še bolj zategnile pasove, kakor leto pred tem. Število hospitaliziranih zaradi Covida je preseglo 1000 bolnikov. Število bolnikov, ki so potrebovali intenzivno zdravljenje pa je doseglo skoraj 300.


Kirurgi težimo k manj invazivnim posegom, skozi kožo vstopamo z debelejšimi iglami, kar se je izkazalo bolje kot manjši skalpeli, z boljšim kozmetičnim rezultatom.

Med tem, ko so bolnišnice programirano lepo poskrbele za bolnike s Covid izraženo boleznijo, pa so kratko potegnili redni bolniki. Že tako dolge čakalne dobe so se še dodatno podaljšale. Največji problem pa so predstavljali bolniki, ki bi po operativnemu kirurškemu posegu potrebovali prostor v intenzivni enoti. Ta mesta so bila v veliki meri zasedena, zaradi česar so kirurški posegi s predvideno premestitvijo v enoto intenzivne terapiji odpadli.


Po vstopu s kljukico v podkožje je naloga žilnega kirurga, da najde krčno žilo, ki se sicer v ležečem položaju rada skrije
Operirane žile na nogi so velika vena safena, mala vena safena, akcesorna vena safena, prebodne žile.

Najpogosteje operirana žila je vena safena magna (VSM). Na drugem mestu je mala vena safen, vena safena parva (VSP). Sledijo še ostale žile, ki predstavljajo povirje krčnih žil in kombenicije dveh ali več žil.


Tekom epidemije Covid smo žilni kirurgi opažali povečano število strdkov v arterijskem sistemu, kar je botrovalo številnim razrešitvam, operativnim posegom kot so embolektomija ali trombektomija z zapiranjem žile s krpico ali direktnim šivom.


   

Podvezovanje ven med operativnim posegom klasična operacija krčnih žil.

Največkrat se dela flebektomija na goleni, ker predstavlja krošnjo najpogosteje operirane trunkalne vene, vene safene magne (VSM).

Flebektomija se je delala na stegnu (f), goleni (c) ter stopalu (p) in pa kombinacije flebektomij na navedenih mestih. V dveh primerih se je opravila le laserska operacija brez morebitne flebektomije.


Lokalna anestezija ima številne prednosti pred splošno anestezijo, predvsem je operiranec kmalu pripravljen za odhod dmomov, kar predstavlja t.i. fast track surgery.

V že tako okrnjenih razmerah in pomanjkanju prostora in kadra se je v žilni kirurgiji poznal migracijski tok zdravnikov. Nekateri zdravniki so bili premeščeni na Covid oddelke, drugi so bili po dolgi izobraževlani abstinenci poslani na izobraževanje. Zaradi zmanjšanja kapacitet je bilo absolutnega dela približno enako. Manj je bilo ne nujnih operacij.


Desna in leva noga se glede na analize operacij krčnih žil operirata v razmerju zelo blizu 1:1. Ni mogoče reči, da je pri operaciji krčni žil razlika v številu desnih in levih nog.

Kakor v peteklih letih ni bistevne razlike med posegom na desni ali levi nogi. Posegi so porazdeljeni približno enako na obeh nogah. Dva bolnika sta bila operirana na obeh nogah hkrati.


Flebektomija je v žilni kirurgiji sorazmerno preprost manever, je pa pomebno, da je določenih situacijah izveden pravilno, s tem je onemogočena dodatna bolečina in nastajanje kolekcije krvi - hematom

Zmanjšane kapacitete v bolnišnicah smo skušali pokriti zasebniki z kirurškimi operativnimi posegi, ki so lahko bili izvedeni v loakalni ali tako imenovani tumesecntni anaesteziji, kamor sodi laserska operacija krčnih žil.


Namen operativnega posega je dober izhod operacije in dobro počutje bolnika med samo operacijo.

Tudi za operirance so predstavljali manjši operacijski prostori manj tveganja za infekcijo s Covid virusom. Nekateri bolniki so med hospitalizacijo v bolnišnici zaradi tretje bolezni dobili Covid infekcijo s poslabšanjem stanja.


Dobri kirurški rezultati so plod celotne kirurške ekipe.

Proti koncu leta 2021 so se razmere počasi začele izboljševati. Število Covid bolnikov hospitaliziranih je začelo padati, pdadati je začelo tudi število bolnikov v intenzivnih enotah.Precepljenost prebivalstva v Sloveniji se je približala številki 60%, kar je manj kot v zahodnoevropskih državah, več pa kot v ostalih balkanskih državah.


Nasveti na temo krčnih žil


Zdravnik Matej Makovec že več let vključen v skupino POPovih zdravnikov in odgovarja na vprašanja s področja krčnih žil in žilne kirurgije. Vprašanja in odgvore si lahko ogledate s klikom sliko.


Zdravnik Matej Makovec že več let vključen v skupino Vivinih strokovnjakov in odgovarja na vprašanja s področja krčnih žil in žilne kirurgije po telefonu oziroma elektronski pošti.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si