Pooperativni potek pedalni obvod

Bolnik je potreboval obvodno operacijo, dovod krvi do stopala

Rana po amputaciji palca, potem ko je bila pri bolniku narejena obvodna operacija, rana se lepo celi

Bolnik je bil sprejet zaradi gangrene palca in zelo slabe prekrvavitve na stopalo. Grozila mu je amputacija uda.

Vidni so šivi po rezu kože, ki je bil potreben za prikaz arterije

Opravljena je bila začetna diagnostika, CTA sllikanje ožilja s kontrastom, ki je pokazalo predvsem prizadetost golenskih arterij. Rezultat je bil pričakovan glede na to, da je bolnik diabetik. Takoj smo poskusili zdraviti žile z balonom - PTA, perkutana transluminalna angioplastika.

Amputacijska rana na palcu celi s svežili grnulacijami in fibrinskimi oblogami

Zdravljenje z balonom je bilo neuspešno. Rana se ni celila, bolečina v prizadeti nogi je trajala dalje. Sicer bolnik diabetik ni bolečine čutil v taki meri, kot bi jo nekdo ki sladkornega obolenja nima. Pri bolniku smo se odločili za pedalni obvod, napeljavo žile od kolena do stopala. Poseg je dobro uspel, vendar je bil palec že tako slab, da ga je bilo potrebno amputirati. Namen posega je bil ohranitev nog, preprečitev večje amputacije.

Namen pedalnega obvoda je bil čimprejšnje zacljenje ran

Kirurška rana na mestu obvoda se je po operaciji lepo celila, kakor tudi rana po amputaciji palca. Protibolečinskih tablet je bolnik potreboval manj, antibiotikov pa bolnik ni potreboval več. Dajali smo mu injekcije proti strdkom in kmalu je zapustil bolnišnico.


Na prvi kontroli po 2 mesecih

Rana po 2 mesecih po operaciji na mestu amputacije palca se lepo celi

Kaže se tendenca k celjenju rane. Bolnik pove, da se bolečina umirja, da obremenjuje nogo. Rana se redno prevezuje v pristojnemu zdravstvenem domu, kjer so mu tudi pobrali šive. Ob pregledu se ugotavlja dobro delovanja všitega obvoda.

Na mestu reza kože, kjer je bila všita arterija so bili šivi odstranjeni

Na mestu všitja arterije se je rana zacelila. Šivi so bili odstranjeni.

Dobro celjenje ran na stopalu omogoča funkcionalnost uda

Rehabilitacija po rekonstrukcijskemu in amputacijskemu posegu poteka v redu. Rezultat se kaže v dobri zmožnosti hoje bolnika.


Na drugi kontroli po 6 mesecih

Celjene rane 6 mesecev po operaciji poteka v redu

Na kontroli po pol leta po posegu se bolnik počuti v redu. Hodi skoraj normalno. Za ta namen ima primerno oblikovan čevelj. Rana se še naprej prevezuje v pristojnemu zdravstvenem domu na 3 do 4 dni. Na sliki so vidne številne hiperkeratoze, predvsem na desni strani rane, kjer pa rana tudi epitelizira.

Rana po všitju arterije je skoraj zaceljena

Rana na hrbtišču stopala je skoraj zaceljena, je suha in ne potrebuje dodatnih preobvez. Potrebna je le še dokončna epitelizacija. Na tem mestu je bilo potrebno všiti distalni konec anastomoze na delujočo arterijo.

Rožna barva podplata govori o dobri prekrvavitvi

Rožnata barva podplata govori o dobremu uspehu arterijskega posega na prizadetemu udu.

Preostali prsti na prizadetemu podplatu so rožnati in vitalni

Stopalo izgleda rožnato, vitalno, prekrvavitev je dobra. Dobra je prekrvavitev preostalih prstov, ki nudijo bolniku oporo pri hoji.

Notranja stran stopala ohranja bioarhitektoniko, kar omogoča bolniku dobro gibanje

Bolnik je praktično normalno mobilen in aktiven. S prilagojenim čevljem dosega stabilno in dolgotrajno hojo. Funkcija noge je skoraj v celoti ohranjena.


Tretja, zadnja kontrola po 10 mesecih

Amputacijski krn palca zaceljen 10 mesecev po operaciji

Po 10 mesecih je mesto, kjer je bila narejena amputacija palca, popolnoma zaceljeno in epitelizirano. Preobveze v pristojnem zdravstvenem domu niso več potrebne.

Mesto všitja presadka arterije je popolnoma zaceljeno

Na hrbtišču stopala praktično ni videti več mesta, kjer je potekal rez za všitje presadka na sprejemno arterijo. Rana je popolnoma zaceljena in epitelizirana.

Podplat ostaja rožnat in dobro prekrvavljen

Stopalo je rožnato in dobro prekrvavljeno. Preobveze v pristojnem zdravstvenem domu niso potrebne več.

Po 10 mesecih je bioarhitektonika stopala ohranjena

Prekrvavitev noge je dobra, kar prikazuje spodnji film.

Rana popolnoma zaceljena 10 mesecev po operaciji

Vstrajnost bolnika in trud celotne zdravstvene ekipe sta pripomogla, da je bolnik po dolgotrajnemu zdravljenju in rehabilitaciji spet hodil s prizadeto nogo brez morebitnih preobvez ran. Izzvenela je tudi bolečina.

Končni cilj operativnega posega je bil vzpostavitev prekrvavitve stopala in s tem rešitev noge. Bolnik je s po zdravljenju prizadetega uda mobilen skoraj v celoti. Popolno stabilnost mu onemogoča amputiran palec. Film prikazuje detekcijo delovanja pedalnega obvoda z ročnim Dopplerskim aparatom.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si