Femoro-poplitealni obvod

Vzpostavitev pretoka krvi do stopala lahko reši ud

Odločanje glede tipa žilnokirurškega posega, ki rešuje nogo

Potem, ko se dotok krvi v nogo manjša, čuti bolnik bolečino v nogi, ne more hoditi, pojavijo se lahko rane ali mrtvine.

Slaba prekrvavitev noge se lahko kaže kot nezmožnost hoje daljših radalj ali pojava ran ali mrtvin na nogi. Najprej zdravnik skuša ugotoviti s pregledom in preiskavami, ultrazvočna ali CTA, če so žile prizadete in katere žile so to. Stanje zdravimo z zdravili PTA ali obvodno (bypass) operacijo na nogi.

Obvodne operacije zaradi ateroskleroze arterij na nogi se običajno začnejo v dimljah, kar pa ni edino mesto pristopa do zdrave arterije.

Pojem obvodne ali bypass operacije na nogi pomeni, da speljemo žilo mimo prizadete žile. V prometu poznamo taka stanja kot obvoz. Cesta je na določenme odseku zaprta in potrebno je preusmeriti avtomobile po drugih cestah. V našemu primeru drugih cest ni, zato je potrebno novo cesto izgraditi. Všijemo novo žilo, ki poteka vzporedno z zaprto žilo.

Kirurški žilni obvod poteka med dvema zdravima žilama, vmes pa je okvarjena ali zaprta arterija, ki ne opravlja svoje naloge.

Pri vzpostavitvi nove žile sta pomembni dve mesti in sicer mesto začetnega in končnega všitja nove žile. Nova žila je lahko iz umetnega materiala, npr. Goretex ali všijemo lastno veno, ki jo vzamemo na mestu, kjer jo telo nujno ne potrebuje. Načeloma je lastna vena boljša opcija, če je primerna in če jo telo ima. Začetni del bypassa se običajno začne v dimljah. Končni del pa se zaključi nad kolenom, če so žile ob kolenu v redu.

Zahtevnejše obvodne kirurško žilne operacije na nogi zahtevajo povezavo do podkolena.

Če so žile na stegnu in tudi žile ob kolenu prizadete, je potrebno novo žilo všiti pod kolenom. V primeru, da so prizadete golenske arterije, pa pride v poštev pedalni obvod.

Mrtvine na nogi kot posledica slabe prekrvavitve

Črnina na nogi je znak, da se z nogo nekaj dogaja in je potrebna diagnostika takoj in zdaj.

Gre za posnetek, ki ga je naredila gospa, bolnica sama. Na stopalu so številne mrtvine. Bolnica je čakala z obiskom zdravnika. Nekateri bolniki imajo več možnosti za nastanek mrtvin, predvsem so to kadilci, bolniki s sladkorno boleznijo, povečano telesno težo, višjimi vrednostmi krvnega tlaka, povišanimi maščobami v krvi.

Običajno črnino na nogi spremlja tudi bolečina, tako da bolnik ne odlaša z obiskom zdravnika, kar pa ni vedno pravilo.

Kljub obsežni mrtvini na nogi, bolnica se še ni odločila za obisk osebnega zdravnika. Glede na napredovalo mrtvino bi lahko bilo za gospo že prepozno.

Obsežna mrtvina na udu predstavlja veliko možnost za amputacijo noge.

S tako obsežno mrtvino je gospa prišla do žilnega kirurga, ki se je takoj odločil za ustrezno diagnostiko in bypass obvodno operacijo z napeljavo nove žile vse od dimelj do podkolena. Poseg je gospa dobro prestala. Vzpostavljena je bila nova prekrvavitev noge.

Po obvodni žilnokirurški operaciji se je gospe začelo stanje izboljševati

Vzpostavitev prekrvavitve cele noge pomeni hitro popravljanje stanja, hrana in kisik pospešita celjenje rane.

 Že v nekaj dneh je začela mrtvina bledeti, se luščiti in odpadati.

Obvodni operativni poseg je možno nadgraditi z dodatnimi kirurškimi posegi ali manevri, ki pospešijo celjenje rane, primer je odstranjevanje mrtvine na prizadetem udu

Delno smo mrtvino odstranili z dodatnim posegom. Rana se je začela celiti, kar pomeni dober znak ugodnega izhoda zdravljenja.

Sveže granulacije v rani so znak, da plovemo v pravo smer in je kopno na obzorju.

Sveže granulacije v rani pomenijo etapno zmago zdravljenja. Kaže, da bo ud, ki mu je grozila amputacija rešen.

Ko se granulaciji pridruži epitelizacija vemo, da so z zdravljenjem uspešni.

Rana lepo granulira, rdečkasto obarvane granulacije, mestoma vidimo okrog granulaciji roza obarvano obrobo, predvsem gornji del slike, kar pomeni, da rana že epitelizira, se celi in zapira. Prvi deli rane so prekriti s kožo. Sedaj ima rana dovolj hrane in kisika, kar ji omogoča ugodno celjenje.

Kronično rano pozdravi žilni kirurg z obvodno žilno operacijo na nogi.

Rana se lepo zapira in postaja manjša, kar je bitveno izboljšalo bolnici kvaliteto življenja. Tudi bolečina, ki je perzistirtala pred bypass operacijo, je sedaj v izzvenevanju.

Prevezovanje rane po prihodu v domače okolje prevzame družinski zdravnik oziroma patronažna sestra.

Rana v predelu gležnja granulira, je brez fibrinskih oblog in mrtvin in dober potencila celjenja. Rana, ki je prej bila na goleni je že zaprta in epitelizira.

Končno celejenje rane prikaz med epitelizacijo in granulacijo, granulacija prehaja v epitelizacijo, mrtvin ni več

Levo polkrokžno so sveže granulacije s primernim celjenjem, desno konkavne oblike je zdrava koža, vmes pa v obliki lunice je prehod granulacij v epitelij, kar nakazuje, da se bo rana dobro zacelila.

Stanje po obvodni žilnokirurški operaciji vodi v izboljšanje

Dvig kvalitete življenja bolnika po operativnem posegu obvodni operaciji žile na nogi

Pri gospe so še potrebne kontrole pri izbranemu zdravniku oziroma prevezovanje rane preko patronažne službe. Ni potrebe po uporabi modernih oblog, saj je prekrvavitev dobra in so pogoji celjenja dobri. Z normalno aktivnostjo in hojo gospa še pospeši celjenje. Rana bo predvidoma zaceljene v nekaj tednih do nekaj mesecih.

Brazgotine na nogi so lahko edini stranski učinek operativnega posega žile na nogi

Pri gospe je bila potrebna obvodna (bypass) operacija pod kolenom, kar je pustilo za posledice številne brazgotine na stegnu in goleni. Sicer je operacija dobro potekala in je funkcionalni rezultat zdravljenja ugoden. Med tem je gospa prenehala s kajenjem, kar bo pripomoglo, da bo žila ostala dalj časa odprta in verjetno morebiti dodatni posegi kot so PTA vsaj nekaj časa ne bodo potrebni.

Žilnokirurški poseg se je izkazal kot rešitev pred amputacijo

Potem, ko se je znašla noga tik pred amputacijskim posego, je obvodna žilno kirurška operacija rešila nogo in dolgoročno tudi bolnico.

Primerjava slike pred zdravljenjem in po obvodni (bypass) operaciji, ki je gospe rešila nogo pred amputacijo.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si