Arterije

Prizadetost vratnih arterij

Preprečevanje zaprtja vratnih arterij

Kri potuje iz srca v možgane po vratnih arterijah. V primeru, da se v vratni arteriji odlušči košček stene (košček tromba), potuje slednji v možgane (embolus), kar ima lahko za posledico možgansko kap. Možganska kap je stanje, ko ne moremo premakniti roke in/ali noge, ne razumemo govora drugih, sami ne moremo govoriti ali govorimo otežkočeno. Stanje vratnih žil si lahko prikažemo z Dopplersko ultrazvočno preiskavo. Če je zožitev 70% ali več, je potrebno nadaljnje ukrepanje, ki je lahko jemanje zdravil za zniženje maščob v krvi, zdravila proti strdkom ali pa je potrebno vstaviti žilno opornico oziroma žilo kirurško očistiti. Na sliki je strdek, ki je bil kirurško odstranjen iz vratne arterije.
Prizadetost golenskih arterij

Pedalni obvod je premostiveni operativni poseg med kolenom in stopalom

Žile, arterije so lahko zožene, prizadete, kjerkoli v telesu. Posebej pogosto so prizadete arterije v predelu goleni. Najpogosteje gre za sladkorne bolnike. Na prizadetost golenskih arterij pomislimo takrat, ko ne zatipamo pulza na stopalu, tipamo pa pulz v kolenski kotanji. Osnovan preiskava je merjenje gleženskih indeksov in/ali pletizmografija. Nato se bolnika napoti na CTA (računalniška tomografska angiografija). Zožene golenske arterije zdravimo s PTA (perkutana transluminalna angioplastika). Težje in PTA neuspešne primere zdravimo s kirurškim posegom, pedalnim obvodom. Na sliki kirurg šiva povezavo med obvodom in sprejemno arterijo na stopalu. Gre za sorazmerno zahteven operativni poseg.
Prizadetost manjših arterij

Težava pri diabetičnemu stopalu je nastanek rane, ki se ne celi

Diabetično stopalo je napredovala oblika sladkornega obolenja, ki se kaže z deformacijo stopala ali/in z rano na stopalu. V ospredju sta dva glavna mehanizma nastanka rane pri sladkornemu bolniku (diabetiku). Rana lahko nastane zaradi prizadetosti živcov in mišic, kar primarno vodi do spremembe arhitektonike stopala, kasneje pa do nastanka rane. Težji primer pomeni rana, ki je posledica prizadetih žil. Pri takemu bolniku je potreben tako sistemski pristop zdravljenja, ureditev krvnega sladkorja, antibiotično zdravljenje, zdraviti je potrebno rano, običajno z modernimi oblogami in razbremenitveno obutvijo, posebno pomembno pa je zdravljenje žil. Nezdravljeno diabetično stopalo lahko vodi v manjšo amputacijo, amputacijo prstov, lahko celo v večjo amputacijo, kot je podkolenska ali nadkolenska amputacija. Tudi zdravljenje ni vedno uspešno, kar se lahko konča z amputacijo noge.
Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si