Preobremenitev stopala

Rana nastala zaradi preobremenitve stopala

Pri bolniku je bila prekrvavitev stopala v redu. Prav tako ni bilo kroničnega venskega popuščanja. Ugotovljene so bile biomehanske spremembe arhitektonike stopala kot posledica prizadetega živčevja. Dolgotrajno prevezovanje rane z modernimi oblogami ni dajalo zadovoljivih rezultatov.

Kronična rana na stopalu povročena zaradi spremenjene arhitektonike stopala Prekrvavitev noge je pri bolniku v redu Kronična rana na stopalu brez kroničnega venskega popuščanja

Po nošenju razbremenitvene obutve so rezultati celjenja rane dobri

Pospešeno celjenje rane po nošenju razbremenilne obutve

Z namestitvijo razbremenilih ortoz oziroma mavca s poplnim stikom smo dosegli hitro celjenje rane. Zdravljenje je potekalo v kombinaciji prevezovanja z modernimi oblogami in namestitvijo ortoz.

Poleg razbremenilne obutve so bile potrebne tudi redne preobveze rane Pospešeno celjenje rane po izbiri ustrezne obutve

Poznamo celo serijo razbremenitvene obutve

Čevelj, ki minimalno razbremeni stopalo v primerjavi z običajnim čevljem

Rana na stopalu je lahko posledica obremenitve predela stopala oziroma je rana posledica ne razbremenitve prizadetega predela. Za navedene spremembe so najbolj dovzetni sladkorni bolniki.V to skupino sodijo bolniki pri katerih se je rana pojavila in se dlje časa ne celi ali pa gre za bolnike, pri katerih je bil opravljen nujen operacijski poseg, amputacija prsta ali več prstov. V takih primerih velja poskusiti z razbremenilnim čevljem. Poznamo več vrst razbremenilnih čevljev, na sliki čevelj : health shoe.

Začasni čevelj

Čevelj: wedge shoe

VadoDiaped čevelj razbremeni tudi večje rane na stopalu

Čevelj: VACOped diabetic

VacoDiaped plus čevelj razbremni manjše rane na stopalu

Čevelj: VACOpedes diabetic

Rezultati razbremenitvene obutve se razlikujejo

Primerjava razbremenitve med čevlji - graf

Najboljše rezultate dajata vakumska čevlja: vacuum orthoses (VACOped diabetic in VACOpedes diabetic, OPED GmbH, Valley). Zgrajena sta iz zunanje opore, lupina iz lahke plastike in notranje vakumske blazinice. Princip razbremenitve temelji na izsesanju zraka iz vakumske blazinice. S tem se precej poveča površina, ker je pri konstantni teži bolnika povečana površina stika čevlja z nogo se zmanjša tlak (prtisk na čevelj). Ni rdeče barve na grafu. V primerjavi z ostalimi razbremenilnimi čevlji dajata največjo razbremenitev (na grafu najmanj rdeče barve). Pri navadnem čevlju je obremenitev prstov 55%, pete pa 45%. Pri razbremenilnem čevlju je obremenitev prstov 23%, pete pa 77%.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si