Družinski zdravnik in otekanje goleni

Pri družinskemu zdravniku

Bolnik obišče zdravnika splošne prakse zaradi otekanja goleni

Otekanje goleni v ambulanti splošne prakse.

Zaradi širokega nabora vzrokov predstavlja diagnostični postopek edema goleni pri zdravniku družinske medicine trd oreh. Množica vzrokov za edem vključuje: bolezen srca, obolenje ledvic, jeter, ščitnice, kakor tudi različna žilna etiologija. Najprej moramo pomisliti na povezavo med lokalnim dogajanjem, kot je otekanje goleni in morebitno sistemsko boleznijo, kjer je edem le znak določenega dogajanja.

Pregled bolnika

Temeljit pogovor in pregled sta ključna momenta za postavitev pravilne diagnoze pri otečeni nogi

Otekanje goleni je lahko opozorilni znak številnih sistemskih bolezni. V primeru, da slednje niso prepoznane in zdravljene, vodi stanje v povečano tveganje za poslabšanje osnovne bolezni in mortaliteto. Izbrani zdravnik, zdravnik družinske medicine že ob pogovoru postavlja bolniku ciljna vprašanja, ki bi lahko odgovorila na možnost navedenih obolenj. Ciljan je tudi pregled, ki se osredotoča na morebitna omenjena obolenja.

Diagnostične preiskave

Laboratorijske preiskave lahko pokažejo na prizadetost jeter ali ledvic ali celo globoko vensko trombozo.

Izbrani zdravnik lahko v sklopu laboratorijskih preiskav na primarnemu nivoju posumi ali potrdi, da gre pri bolniku z otekanjem nog za določeno sistemsko obolenje.Ultrazvočna preiskava običajno na primarnem nivoju ni na voljo.

Napotitev bolnika k zdravniku specialistu

Zdravnik specialist običajno postavi končno diagnozo in poveže otekanje z morebitnim sistemskim obolenjem.

Ko je postavljen sum ali potrditev sistemskega obolenja, izbrani zdravnik predpiše predvideno terapijo. Naslednji korak je napotitev k ustreznemu specialistu, običajno subspecialistu določene internistične veje, na primer kardiologu, gastroeneterologu, nefrologu, endokrinologu, lahko tudi k kirurgu.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si