Bolezni z edemom goleni

Bolezni, ki se kažejo tudi z otekanjem nog
Bolezni srca

Bolno srce ne zmore opraviti svojega dela. Tekočina zastaja v nogah, kar se kaže kot otekanje goleni.

Bolezen srca lahko pripomore k otekanju nog. Otekanje nog pri bolezni srca poteka po dveh mehanizmih. Prvi mehanizem je nezmožnost srca, da črpa kri po ožilju v zadostni meri, kar se kaže kot zastajanje tekočine v venskem sistemu in posledično povečanemu tlaku v venah. Običajno sta obe goleni enako prizadeti. Drugi mehanizem otekanja nog pa poteka v sklopu povečanega volumna plazme.
Bolezni jeter

Jetra v svoji fiziološki funkciji sestavljajo proteine, slednji zadržujejo tekočino v žilju

Jetra tvorijo proteine. Proteini, oziroma beljakovine cirkulirajo po krvi. Proteini so ene od ključnih substanc, ki tvorijo onkotski tlak, ki zadržuje tekočino v žili. Če ni tvorbe proteinov, je majhen onkotski tlak in povečano prehajanje tekočine v medcelični prostor.
Bolezni ledvic

Nefrotski sindrom je bolezen ledvic, ki povzroči otekanje goleni.

Prav tako kot pri jetrih je tudi tu ključen onkotski tlak. Onkotski tlak je pri nefrotskem sindromu zmanjšanj. Ne gre za zmanjšanjo produkcijo proteinov temveč za povečano izločanje slednjih skozi ledvica.
Bolezen ščitnice

 in izpeljati diagnostiko v tej smeri.

Pri bolezni ščitnice pride do miksedema. Poleg otekanja nog se pojavi tudi otekanje obraza in sicer v predelu vek, ustnic, jezika. Gre za posledico pomanjkanja tiroidnega hormona. Pojavijo se še drugi znaki, ko so izguba telesne teže, zaprtje, bradikardija.


Krčne žile

Krčne žile so najpogostejši vzrok otekanja goleni. Vsa otekanja ne pripisujemo krčnim žilam. Pomembno je, da izključimo tudi druge vzroke. Lahko je za otekanje goleni več vzrokov hkrati. Pomisliti moramo na vsa možna stanja, ki povzročijo otekanje nog.
Globoka venska tromboza

Bolečina pri globoki venski trombozi zahteva takojšenj pregled in obravnavo pri zdravniku.

Otekanje goleni je lahko prvi znak globoke venske tromboze. Pridružena bolečina je simptom, ki zahteva takojšenj pregled pri zdravniku. Potrebna je diagnostika mesta strdka in ustrezno zdravljenje. Običajno zdravimo s ciljnim tabletami ali injekcijami.
Bolezen limfatičnih vodov

Limfatični sistem vpliva na tok tekočine bogate s proteini nazaj v primarni krvni obtok.

Zastoj limfe v predelu goleni je lahko vzrok za otekanje goleni. Najprej je potrebno ugotoviti vzrok otekanja, sledi ciljno delovanje na vzrok otekanja, kakor tudi vzporedno ukrepanje za zmanjšanje otekline in povečanje odtoka. Eden od načinov je uporaba električne tlačilke. Tak način zdravljenja lahko opravite v naši ambulanti. Pred tem je potrebno izključiti ostale vzroke otekanja, predvsem globoko vensko trombozo, ki je nujno stanje.
Opeklina

Opeklina je možen vzrok otekanja, diagnostika ni težka, saj nam je poškodba znana.

Pri opeklini gre za otekanje predvsem na račun povečane propustnosti žilne stene in s tem povečanega prehajanja tekočine iz žile v medcelični prostor.
Pik žuželke

Tlaki čez žilno steno, kakor tudi limfni vodi in pa prepustnost membran vpliva na Starlingovo enačbo.

Podobno kot pri opeklini gre tudi pri piku žuželke za reakcijo, ki dopusti povečano prehajanje tekočine iz žilnega v medcelični prostor, kar se na telesu kaže kot otekanje.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si