Operativni posegi na krčnih žilah v letu 2017

Statistika operaterja v letu 2017

Spol operirancev letu 2017

V letu 2017 je zdravnik Matej Makovec opravil 191 operativnih posegov na krčnih žilah. Razmerje med moškimi in ženskami ostaja stabilno vsa leta in je približno 1:2. Glede na preteklo leto se je število operacij nekoliko dvignilo. Letno povprečje je okrog 200 operacij krčnih žil.

Razdelitev glede na operativno tehniko v letu 2016

V 80% primerih se je operater odločil za laserski poseg na krčnih žilah. V 20% primerih pa je ocenil, da glede na stanje žilja, obstaja operativna tehnika, ki bo bolniku dala boljši izhod operacije od laserskega načina.V 13 primerih je bilo potrebno izvesti operacijo "po starem", klasična operativna tehnika. Glavni vzroki za klasični poseg so bili: kratka, zvijugana žila ali trunkalna žila, ki leži tik pod kožo, stanje po prebolelem vnetju žile, lijaksato ustje, neuspešen laserski poseg. V 11 primerih je bilo potrebno odstraniti žile le površinsko - flebektomija. V treh primerih je glavne vene krčnih žil zdravil s sklerozacijo. Dvakrat je šlo za prebodno veno, enkrat pa za zvijugano veno. V dveh primerih je bila potrebna kombinacija laserskega zdravljenja in sklerozacije. V obeh primerih je šlo za ponovitev krčnih žil z ohranjeno trunkalno veno in neovazogenezo na ustju. Dvakrat je bilo zdravljenje opravljeno s metodo ClariVein, kjer ni potrebna anaestezija za samo trunkalno zdravljenje. Metoda je draga in še ne opče preizkušena, kot naprimer laser. V treh primerih je bilo potrebno lasersko začeto operacijo spremeniti in jo dokončati klasično. V štirih primerih je bilo opravljeno ciljno zdravljenje prebodnih ven z metodo SEPS (subfascial endoscopic perforator surgery).

Pri operacij krčnih žil je v letu 2017 prevladovala lokalana anestezija

Največ bolnikov je bilo operiranih v lokalni anesteziji, kar 96%. V nekaterih primerih je bilo ocenjeno, da je bolje, če bolnik spi. Pri tem je šlo za SEPS posege, kjer je splošna anestezija praktično nezamenljiva. V enemu primeru si je bolnik želel splošne anestezije. V enemu primeru zdravstveno stanje bolnika ni omogočalo lokalne anestezije. V enem primeru je bila dana anestezija v predel hrbtenice - spinalna anestezija.

Skoraj vse žile v letu 2017 uspešno zaprte

Cilj operativnega posega krčnih žil je odstranitev prizadetih žil, oziroma v novejšem obdobju zapora glavnega debla krčne žile z laserjem. Zapora oziroma odstranitev je bila uspešna pri skoraj vseh operirancih, izjemoma so bili 4 bolniki, 2%. Dva bolnika sta bila operirana s ClariVein metodo. Dva bolnika sta bila operirana z laserjem po prebolelem vnetju žile. Neuspešno zdravljenje pomeni tako imenovano rekanalizacijo krčnih žil, ko se po lasersko zaprti žili ponovno vzpostavi pretok. Pri vseh 4 bolnikih so bili opravljeni ukrepi v ustrezni smeri tako, da je bil končni uspeh zdravljenja dober.

Zapleti pri operaciji krčnih žil v letu 2017

89% posegov je bilo opravljenih brez kakršnekoli težave, brez zapletov. Nihče od bolnikov ni utrpel globoke venske tromboze. V 11% primerov je šlo za lažje zaplete. Pri 5 operirancih se je pojavilo vnetje v predelu operirane rane, flebektomije. Slednje je izzvenelo po konzervativnih ukrepih, brez operacije. Zaostala manjša vena je bila prisotna pri 6 bolnikih, potrebna je bila dodatna sklerozacija. Po slednji je zaostala vena izginila. Pri treh bolnikih se je po operaciji pojavilo mravljinčenje v predelu operiranega predela. Slednje je izginilo spontano v nekaj tednih. Pri treh bolnikih se je pojavila kolekcija krvi v podkožju - hematom. Slednji so izginili z lokalnim hlajenjem in mazili. Pri dveh bolnikih se je pojavil serom. Potrebne so bile dodatne punkcije kolekcije seroma in podaljšano kompresijsko povijanje uda. Oba seroma sta izginila. Pri eni bolnici se je pojavila krvavitev zaradi česar je bila potrebna dodatna specialistična oskrba brez operativnega posega.

Štiri petine operirancev krčnih žil ne potrebuje po operaciji nobenih protibolečinskih zdravil.

82% operirancev ni imelo po posegu nobene bolečine. 10% operirancev je po operaciji čutilo bolečino, vendar niso potrebovali protibolečinskih tablet. 8% operirancev je po operaciji vzelo tablete proti bolečini.

V svetu se precej uporablja Biolitec laser za operacijo krčnih žil.

129 operirancev je bilo operiranih z Biolitecovim laserjem, 24 bolnikov pa s Fotoninim laserjem.

Pri operaciji krčnih žil je po uporabi Biolitecovega laserja manj bolečine.

Pri zdravljenju z laserjem podjetja Biolitec je bilo po operaciji manj bolečine v primerjavi z laserjem podjetja Fotona. Po operaciji je 13,2 % operirancev, ki so bili operirani z laserjem Biolitec navajalo bolečino. Odstotek je bil višji pri operirancih, ki so bili operirani z laserjem podjetja Fotona, 37,5 %. 7,8 % operirancev operiranih z laserjem Biolitec in 12,5 % operirancev operiranih z laserjem Fotona po operaciji kljub bolečini ni potrebovalo protibolečinskih tablet. Med tem ko je 5,4 % operirancev operiranih z laserjem Biolitec in 25 % operirancev operiranih z laserjem Fotona potrebovalo tablete proti bolečini.

Različni laserji za zdravljenje krčnih žil aplicirajo na žilo različno gostoto energije.

Laser Biolitec oddaja lasersko energijo z valovno dolžino 1470 nm. Fotonin laser oddaja lasersko energijo z valovno dolžino okrog 1000 nm. Za podoben učinek, za zaprtje prizadete vene, odda Fotonin laser mnogo več energije, kar povečuje možnost za okvaro sosednjih tkiv. Biolitecov laser odda manj energije za isti učinek in je manj verjetnosti za okvaro sosednjih tkiv.

Z laserjem največkrat zdravimo veno safeno, lahko tudi druge deblne veje ali prebodno veno.

Največkrat je bila zdravljena VSM (vena safena magna), VSP (vena safena parva), AASV (akcesorna anteriorna vena safena). Zdravjene so bile tudi druge vene: variksi, Giacominijeva vena, vene prebodnice, kakor tudi kombinacije navedenih ven.

Operacijska ekipa Venula pri zdravljenju krčnih žil v letu 2018

Uspešen operativni poseg je plod usklajenega delovanja celotne operativne ekipe.

Različne stopnje prizadetosti ven kažejo potrebo po operativnem posegu.

V 9% primerih so imeli operiranci zelo napredovalo obliko krčnih žil, stopnjo C5 ali C6, kar pomeni, da je šlo za odprto rano (C6) ali sanirano rano (C5) z možnostjo ponovnega odpiranja. Gre za operirance pri katerih je bil operativni poseg relativno nujen. Največ operirancev je bilo v skupini (C2), kjer je šlo za preproste razširjene vene. V skupino (C3) spadajo bolniki, ki imajo poleg razširjenih ven še oteklino.

Flebektomija pri operirancih krčnih žil v letu 2017

Flebektomija je bila opravljena največkrat v sklopu laserskega oziroma klasičnega operativnega posega. Nekaj flebektomij je bilo opravljenih tudi kot samostojni operativni poseg.

Operater Matej Makovec operira krčne žile.

Letno se operativne tehnike izboljšujejo in dopolnjujejo, kar nam bo verjetno v prihodnosti prineslo še boljše rezultate in še manj morebitnih zapletov.

Nasveti na temo krčnih žil


Zdravnik Matej Makovec že več let vključen v skupino POPovih zdravnikov in odgovarja na vprašanja s področja krčnih žil in žilne kirurgije. Vprašanja in odgvore si lahko ogledate s klikom sliko.


Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si