Operativni posegi na krčnih žilah v letu 2016

Statistika operaterja v letu 2016

Spol operirancev letu 2016

Prikazani so operativni posegi na krčnih žilah (operater Matej Makovec) v letu 2016. Skupaj je bilo opravljenih 167 operacij na krčnih žilah. Glede na pretekla leta je operater opravil manj operacij krčnih žil. Vzrok manjšemu številu operacij krčnih žil je povečano število težjih arterijskih operacij.

Razdelitev glede na opeirano krčno žilo v letu 2016

Največkrat operirana žila je bila velika vena safena - VSM, sledi mala vena safena - VSP, pridružena vena safena - AASV in različne kombinacije.

< Razdelitev bolnikov glede po stopnji prizadetosti krčnih žil v letu 2016

Največ bolnikov je imelo izolirano prizadetost krčnih žil, 14 bolnikov je imelo pridružen edem, 9 bolnikov pa še dodatno pridružene kožne spremembe. Kar 18 bolnikov je imelo aktivno ali zaprto golenjo razjedo. Noben bolnik ni bil zdravljen zaradi metličastih žilic.

< Operativna tehnika pri operaciji krčnih žil v letu 2016

V letu 2016 smo uporabili različne tehnike operacije krčnih žil. Tehnika je bila izbrana pri vsakemu bolniku individualno. Opravljen je bil poseg, ki je za bolnik bil najustreznejši. Izbor najustreznejše operativne tehnike omogoča širok nabor operativnih tehnik. Razlago zakaj se je operater odločil za katero od operativnik tehnik najdete na tej povezavi.

< Izbira anestezije pri operaciji krčnih žil v letu 2016

Pri operirancih je bila izbrana najprimernejša anestezija. Upoštevali smo tudi želje posameznih bolnikov. Nekateri bi lahko bili opeirani v lokalni anesteziji, vendar so izbrali splošno anestezijo. Pri uporabi moderne operativne tehnike ClariVein, ni bilo potrebno uporabiti nobene anestezije.

< Rezultat operacij krčnih žil v letu 2016

Cilj operativnega posega krčnih žil je odstranitev prizadetih žil, oziroma v novejšem obdobju zapora glavnega debla krčne žile z laserjem. Zapora oziroma odstranitev je bila uspešna pri vseh, razen pri dveh bolnikih. Eden je bil operiran z laserjem drugi z vodno paro. Govorimo o tako imenovani rekanalizaciji krčnih žil. Pri obeh je bil potreben ponovni poseg, kjer je bil cilj zapore oziroma odstranitve dosežen.

< Bolečina po operacij krčnih žil v letu 2016

Večina bolnikov, 150, na kontrolnem pregledu ni navajala nobene posebne bolečine, ki bi se pojavila med operacijo, oziroma v pooperativnem obdobju do kontrole. Bolečina po operaciji se je pojavila pri 17 bolnikih od tega 12 bolnikov po operaciji ni potrebovalo protibolečinske tablete, 5 bolnikov pa je potrebovalo protibolečinska zdravila.

< Razdelitev zapletov po operaciji krčnih žil v letu 2016

Blagi hematom, sufuzija je na kontroli perzistirala pri 13 bolnikih, stanje se je pri vseh normaliziralo v nekaj tednih. Hematom v obliki kolekcije krvi se je pojavil pri 3 bolnikih. Pri vseh je slednji izzvenel s konzervativnimi ukrepi; povijanjem, hlajenjem. Vnetje se je pojavilo pri 4 bolnikih, pri 3 so bili dovolj konzervativni ukrepi, pri enemu bolniku je bila potrebna kirurška odstranitev kolekcije. Serom se je pojavil pri enemu bolniku. Uspešno je izginil s konzervativnimi ukrepi, punkcija, povijanje. Zaosatle krčne žile so bile na kontroli prisotne pri 4 bolnikih. Uspešno so bile odstranjene z ambulantno sklerozacijo.

< Razdelitev opeirancev krčnih žil glede na stran posega v letu 2016

Nekoliko večkrat je bil potreben poseg na desni nogi. Enkrat smo operirali obe nogi hkrati.

< Flebektomija pri operirancih krčnih žil v letu 2016

Flebektomija je bila opravljena največkrat v sklopu laserskega oziroma klasičnega operativnega posega. Nekaj flebektomij je bilo opravljenih tudi kot samostojni operativni poseg.

Nasveti na temo krčnih žil


Zdravnik Matej Makovec že več let vključen v skupino POPovih zdravnikov in odgovarja na vprašanja s področja krčnih žil in žilne kirurgije. Vprašanja in odgvore si lahko ogledate s klikom sliko.


Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si