Nevarnosti anevrizme

Nevarnost, ki jo predstavlja anevrizma

Razpok anevrizme

Ko anevrizma preraste določeno velikot, obstaja velika možnost, da poči.

Anevrizma s časom raste. Ko doseže določeno velikost se pojavi potreba po izključitvi iz krvnega obtoka. Če tega ne storimo, obstaja velika verjetnost, da anevrizma poči. Počenje anevrizme predstavlja krvavitev, ki je lahko za bolnika usodna. Počenje preprečujemo, da spremljamo rast anevrizme z ultrazvočno preiskavo.

Anevrizma pritiska na sosednje strukture

Anevrizma s svojo velikostjo pritisne na sosednje strukture. Pritisne lahko na sečevod in povzroči motnjo odtoka urina.

Anevrizma lahko škoduje tudi zaradi delovanja masnega efekta. Lahko gre za pritisk na sosednjo veno, kar pomeni težave z odtokom, običajno krvi iz uda. Anevrizma lahko pritisne na sosednji živec, ki običajno poteka ob arteriji. Najprej se kaže taka težav z mravljinčenjem, izpadom občutka, kasneje tudi lahko z motno gibanja noge. Na sliki pritiska anevrizma na ureter, kar povzroča razširitev votlega sistema ledvic, sečil. Prihaja do motnje odtoka urina, kar zahteva takojšenj ustrezen intervencijski poseg.

Anevrizma se lahko vname, vneta anevrizma

Pojav vnetja na anevrizmi predstavlja zahtevo po intervencijskem posegu.

Posebne oblike anevrizme so tako imenovane mikotične anevrizme. Tako kot vsak del človeškega tkiva, se lahko vname tudi anevrizma. Stanje se ne izboljša kljub ustrezni antibiotični terapiji. Lahko pa dajamo antibiotike z namenom, da se stanje ne poslabša. Govorimo o tako imenovani antibiotični profilaksi. Dokončna terapije je kirurška, z izrezom anevrizme, izključitvijo iz krvnega obtoka ter všitvijo umetne žile.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si