Kdaj zdravimo anevrizmo?

Kdaj zdravimo anevrizmo?


Osnovno odločanje zdravljenja anevrizme

Najpomembnejši kazalec, indikator za zdravljenje anevrizme je lokacija in premer anevrizme.

Anevrizma je lahko "topla" ali "hladna". Topla anevrizma pomeni, da je počena, in da jo moramo zdraviti, takoj. Hladna anevrizma lahko počaka, da se zdravi, operira v najugodnejšemu trenutku za bolnika. Stanje, položaj ter velikost (premer) anevrizme ugotovimo s CTA preiskavo.


Zdravljenje počene anevrizme

Počeno anevrizmo arterije je običajno potrebno zdraviti nakoj, saj brez takojšnjega pristopa lahko bolnik umre.

Če je anevrizma "topla", pomeni, da je počila in običajno zahteva takojšnje zdravljene. Kri skozi počeno anevrizmo izteka iz ožilja in predstavlja nevarnost, da človek izkrvavi. Potrebno je takojšnje ukrepanje v smislu invazivnega posega.


Zdravljenje hladne anevrizme

Po opravljeni invazivni diagnostiki smo ugotovili položaj anevrizme in njen premer ter postavili indikacijo in izdelali plan zdravljenja.

Če je anevrizma "hladna", počakamo z zdravljenjem do najugodnejšega trenutka. Če je anevrizma manjšega premera, anevrizmo le spremljamo. saj je tveganje za razpok anevrizme manjše, kot je tveganje operativnega posega. Ko anevrizma doseže določeno velikost, je potrebno invazivno zdravljenje. Glede na lokacijo anevrizme gre za različne pražne vrednosti. Razlika med mejno vrednostjo za zdravljenje je tudi med spoloma. Anevrizmo trebušne aorte zdravimo, ko doseže slednja premer 5,5 cm pri moškemu oziroma 5,0 cm pri ženski. Anevrizmo iliakalne (medenične) arterije zdravimo, ko doseže slednja prmer 3,5 cm, anevrizmo femoralne (dimeljske) arterije zdravimo, ko doseže prmer 2,5 cm. Anevrizmo poplitealne (v kolenski kotanji) arterije zdravimo, ko doseže premer 2,0 cm. Glede na obliko anevrizme, pritisk na sosednje strukture, se za invazivno zdravljneje lahko odločimo tudi drugače.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si