Spremljanje anevrizme

Spremljanje anevrizme


Odkritje anevrizme

Največ anevrizem v trebuhu je odkritih naključno z ultrazvočnim aparatom, ko iščemo vzrok drugim težavam na drugih organih.

Največkrat se anevrizma odkrije naključno, ko opravimo pregled zaradi drugih težav. Bolnik ima težave, ki kažejo, da je potrebno opraviti ultrazvočno preiskavo trebuha. Naprimer, ker ima bolečine v trebuhu zgoraj desno. Najverjetneje izvirajo težave iz žolčnika, žolčni kamni z vnetjem ali brez vnetja. Preiskovalec opravi celoten ultrzavok trebuha in dejansko najde žolčne kamne. Pregleda pa tudi jetra, ledvica, vranico, bezgavke in žile. Ob tem najde povečan premer trebušne aorte, npr. 35 mm, kar govori o začetni anevrizmi.


Spremljanje povečane anevrizme

Včasih vidimo pulzacije, ki prominirajo skozi trebušno steno, z rahlim dotikom z roko, pulzacije tudi čutimo.

Povečano anevrizmo spremljamo najprej na 12 mesecev, potem ko se začne bližati meji ukrepanja pa na 6 mesecev. Anevrizmo spremljamo najprej z ultrazvočno preiskavo nato pa opravimo CTA. Spremljamo njen premer morebitne strdke v notranjosti, morebitno puščanje, kar govori, da je anevrizma počila.


Odločanje glede invazivnih ukrepov

Meritve dejanskega stanja na ožilju opravimo s pomočjo ultrazvočnega aparata

Ko doseže anevrizma določen premer, oziroma, če ugotovimo, da se je trebušna anevrizma povečala za 5 mm ali več v šestih mesecih, je potrebno anevrizmo operirati ali jo zdraviti z znotrajžilnim posegom.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si