Zapleti pri zdravljenju anevrizme

Zapleti pri kirurškem zdravljenju anevrizme

Zaplete delimo glede na časovnico pojavljanja:

  • Medoperativni zapleti,
  • pojavijo se med samo operacijo.

  • Zgodnji zapleti,
  • pojavijo se nekaj dni po operaciji.

  • Pozni zapleti,
  • pojavijo se nekaj tednov, mesecev ali let po operaciji.

Medoperativni zapleti

Cel čas operacije moramo biti oprezni, da ne pride do morebitne poškodbe živcev, predvsem pred aorto, kar lahko pomeni, da bo imel bolnik težave med spolnostjo.

Poškodbo živca lahko posebno občutijo poškodbo živca med operacijo anevrizme trebušne aorte moški. Posladica je ejakulacija navnoter. Moški doživijo orgazem pri spolnemu odnosu vendar ni izliva.

Dobra hemostaza je ključni moment dobrega izhoda operacija na trebušni aorti.

Krvavitev med operacijo prihaja do določene izgube krvi. Uporabljamo naprevao "cell saver", ki izgubljeno bolnikovo kri med operacijo ponovno vrne v obtok. V primeru večje krvavitve je ptrebna transfuzija. Izgubi se lahko tudi več litrov krvi.

Sečevod prečka arterije približno v višini razcepišča kupne iliakalne arterije, ki se deli na notranjo in zunanjo iliakalno arterijo.

Poškodba sečevoda je težji zaplet operativnega posega. Na slednjo moramo posebej paziti, ko potekajo manipulacije nižje, proti razcepišču skupne iliakalne arterije na zunanjo in notranjo iliakalno arterijo. Pri morebiti rekonstrukciji kličemo kirurga posebne specialnosti, urologa.

Težje je med operacijo anevrizme trebušne aorte obvladovati krvavitev iz vene kakor iz arterije. Posebno so tu izpostavljene iliakalne vene.

Krvavitev je zanan zaplet operacije trebušne aorte. Skrbimo, da je izguba čim manjša. Morebitno krvavitev ustavljamo z ustreznimi kirurškimi tehnikami, šiv krvavečega mesta, namestitev prijemalke na žilo, aplikacija hemostata, aplikacija vročih kompres.

Zgodnji zapleti

Strdek odleti v žilo noge mettem, ko manipuliramo z aorto in nimamo klemane žile za dovod do arterij noge ali direktno žile noge.

Strdek v žili noge, se lahko pojavi že med operacijo, ugotovimo pa ga po operaciji, potem, ko je prizadeta noga hladnejša, bolj bleda kot na zdravi strani, ali pa operiranca noga boli.

skozi črevo, kar ima lahko za posledico zamnjšan dotok krvi v črevo.

Prizadetost črevesa, lahko ugotovimo že med samim posegom. V tem primeru skušamo že med posegom odpraviti vzrok, odstranitev strda, všitje spodnje mezenterične arterije v žilno protezo.

Del strdka lahko leti tudi v ledvično arterijo oziroma njene veje, kar pomeni, da bo delovanje ledvic po operaciji na trebušni aorti slabše.

Prizadetost ledvic je posledica manipulacij med posegom, ko lahko drobec žilne stene odleti v ledvično arterijo in naprej v njeno vejo, ki povzroči slabšo ledvično funkcijo.  V skrajnem primeru lahko opeiranca doleti prehodna lai trajna dializa.

Pozni zapleti

umetno aortno protezo, ki nima lastnega mehanizma za zdravljenje, pride do hudih sprememb v smislu vnetja in krvavitve.

Vnetje aortne proteze je eden od hujših zapletov operacije trebušne aorte. Vname se žilna proteza, ki pa nima lastne prekrvavitve in smo z zdravljenjem z antibiotiki največkrat nemočni.

Povezava med aorto in črevesom se lahko kaže kot kri na blatu ali pomanjkanje krvi v žilah.

Aortoenterična fistula, gre za pooperativno povezavo med črevesom aorto. Posledica je odtok krvi v prebavni sistem, kar pomeni, da gre za notranjo krvavitev, lahko pa pride tudi prehoda črevesne vsebine v krvni obtok, kar ima za posledico sepso.

večini primerov odstraniti iz organizma. Alternativa je dolgotrajna antibiotična zaščita.

Vneta žilno protezo bo potrebno odstraniti iz organizma.

Reševanje vnete žilne proteze po operaciji anevrizme trebušne aorte zahteva kompleksno zdravljenje kirurškega tima.

Vneta žilna proteza je precej načeta. Obstaja velika nevarnost, da poči in da bolnik izkrvavi.

PET CT scan je ciljna diagnostična metoda pri ugotavljanju vnetja žilne proteze po operaciji anevrizme trebušne aorte.

Diagnostična metoda PET/CT scan nam daja odgovor glede vnetja ali intaktnosti žilne proteze.

tudi po EVAR tehniki je možno, da pride do vnetja žilne opornice.

So vnetja vsadka, žilne opornice lahko pride tudi po endovaskularni tehniki - EVAR zdravljenja anevrizme trebušne aorte. Vneto protezo je potrebno odstraniti kirurško ter jo nadomestiti z posebnim umetno biološko žilno protezo, npr. BioIntegralovo žilno protezo.

V primeru vnete žilne proteze, ki jo je potrebno odstraniti, zamenjamo slednjo s protezo, ki je zgrajena iz perikardija goveda.

BioIntegralova žilna proteza je narejena iz govejega perikarda s posebno tehniko in se lahko všije namesto odstranjene vnete žilne proteze.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si