Ultrazvočna preiskava pri edemu goleni

Hitra diagnostika otekle noge omogoča hitro ukrepanje


Ultrazvočna Dopplerska preiskava globokih ven

Ultrazvočna Dopplerska preiskava globokih ven pokaže morebitno trombozo, kar predstavlja nevarnost embolije, oziroma lahko tudi smrti.

V primeru otekanja nog in nejasnosti vzroka je prva funkcionalna preiskava ultrazvočni Dopplerski pregled žilja nog. Preiskava je neboleča in neinvazivna. Podatki se zbirajo na osnovi zvočnega valovanja visokih frekvenc. Preiskava ni škodljiva. Enaka preiskava se denimo uporablja za diagnostiko lege ploda v maternici.


Potek ultrazvočne preiskave pri otekanju noge

ri preiskavi bolnik leži, izpostavljeni so tisti deli telesa, kjer potekajo žile tako, da so dostopni ultrazvočni sondi.

Preiskava poteka, tako, da se bolnik uleže. Preiskovalec mesto preiskave namaže z gelom, kar omogoča dresenje sonde po koži in pravilno potovanje ultrazvočnega valovanja iz telesa v elektronsko ultrazvočno sondo. Glede na domnevno mesto strdka se preiskujejo spodnje okončine, dimlje in spodnji del trebuha.


Odkritje morebitnega strdka v globoki veni

S posebno tehniko preiskave, pritiskanjem ultrazvočne sonde v poteku globoke vene, ugotavljamo prisotnost krvnega strdka v veni.

Ultrazvočna Dopplerska preiskava žil odkrije morebitni strdek v globoki veni. Gre za strdek, ki se nahaja v veni med mišicami. Ker gre za strdek ležeč globoko v okončini, ozirmoma v globoki veni okončine govorimo o globoki venski trombozi.


Sam bolnik običajno s preiskavo odlaša

Dogajanje v žilni kirurgiji je hitro, kar pomeni pomemben dejavnik prekrivanja diagnostike in terapije

Globoka venska tromboza se kaže običajno le z oteklino ene okončine, spremlja jo bolečina. Preden se bolnik odloči za obisk zdravnika traja nekaj dni do nekaj tednov. Strdek v nogi povzroča nelagodje in bolečino, predstavlja nevarnost potovanja strdka po venah naprej. Najbolj se bojimo pljučne embolije, kar se kaže kot težko dihanje, kar je življenje ogrožujoče stanje.


Dobro je, če bolnik ve, da ob otekanju noge poišče zdravnstveno pomoč

Položaj bolnika pri ultrazvočnem Dopplerskem pregledovanju ožilja

Globoka venska tromboza predstavlja nujno stanje, ki je povezano z otekanjem nog. Pomembno, je da je bolnik obveščen o nastanku slednjega, saj se le tako odloči za takojšenj odhod k zdravniku. Nekatera stanja povečujejo verjetnost za nastanek globoke venske tromboze, kot so prisotnost krčnih žil, nedavni kirurški poseg, imobilizacija uda, jemanje kontracepcijskih tablet, potovanje z letalom, rakavo obolenje, kronična vnetna bolezen črevesa.


Ultrazvok lahko odkrije različna obolenja

Hitra diagnostika krvnaega strdka v globoki veni prepreči pljučno embolijo, ki je življensko ogrožujoče stanje

V prvi vrsti je potrebno z ultrazvočno Dopplersko preiskavo izključiti globoko vensko trombozo, saj moramo pri slednji ukrepati takoj z ustreznimi heparinskimi ali kumarinskimi zdravili. Ultrazvočna Dopplerska preiskava odkrije tudi druga stanja, ki so povezana z otekanjem nog, sem sodi eden najpogostejših vzrokov za otekanje, kronično vensko popuščanje. Slednjega zdravimo z zdravil, kompresijo ali laserskim operativnim posegom.


Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si