Nastanek strdka med letom

Ali lahko med poletom utrpite globoko vensko trombozo - strdek v žili?

Tromboza med letalskim letom

V normalni populaciji je verjetnost tromboze 0,1% na leto (v enemu leto dobi trombozo 1 na 1000 prebivalcev). Dognanja so pokazala, da tromboza ni povezana samo s potovanjem v letalu. Študije so pokazale 2 kratno možnost nastanka tromboze pri vseh oblikah potovanja: vlak, avtobus, osebni avto, letalo, kar govori, da je sedenje na mestu med potovanjem pomemben faktor, ki pripomore k nastanku tromboze. Torej pri potovanju z letalom je nastanek tromboze povezan z dolgotrajnim nepremičnim sedenjem. Težja oblika tromboze je pljučna embolija. Še vedno pa se proučuje relativna hipoksija zaradi zmanjšanega tlaka v letalu med letom, ki bi lahko pripomogla k nastanku venske tromboze.

Nevarni za trombozo so medcelinski leti

Posebno moramo biti pozorni na dolge letalske lete. Dolgi letalski let se smatra let, ki traja dlje kot 4 ure.

Daljši polet pomeni večjo možnost za nastanek tromboze

Riziko za trombozo narašča s časom potovanja. Verjetnost za nastanek tromboze narašča s časom letenja, posebno pri visoko rizični skupini. Verjetnost za nastanek tromboze naraste za 18% za vsaki dve uri potovanja, še večje je povečanje pri potovanju z letalom, tu je povečanje 26%. Večje število letov nosi s seboj večji riziko, posebno so izpostavljeni potniki, ki pogosto letijo, naprimer poslovneži. Verjetnost za trombozo se potroji po 5 dolgih letih in vsak nadaljni let pomeni 1,4-kratno tveganje v primerjavi s prvim letom.

Nosečnice so posebej podvržene trombozi med letalskim letom

Nosečnost in obdobje po porodu sta rizična faktorja za razvoj tromboze. Potnice v tem obdobju uvrščamo v srednji rizični razred za razvoj tromboze. K povečanemu tveganju za pojav tromboze pripomorejo tudi faktorji vedenja: spanje med poletom, strah, večja je verjetnost, če ne sedimo pri oknu, žeja, uživanje alkoholnih pijač, tveganje omilimo z večkratnim vstajanjem med letom, nošenjem kompresijskih nogavic. S kompresijskimi nogavicami zmanjšamo ali preprečimo nastanek edema, ki je lahko predstopnja tromboze.

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si