Bolečina pri obolenju žil

Bolečina pri obolenjih žil

Pojav bolečine pri krčnih žilah

Pri bolečini v predelu žil moramo biti previdni, saj bolečina lahko izvira iz drugih organskih sistemov.

Bolečina ni tipični simptom krčnih žil oziroma kroničnega venskega popuščanja, ki se kaže s krčnimi žilami. Kadar vseeno mislimo, da nas bolijo krčne žile, lahko tudi sami poskrbimo, da nam bo bolje.

Bolečina pri krčnih žilah se pojavlja v večernih urah

Krčne žile so bolne žile, postopoma dekompenzirajo zaradi pokončne drže in noge nas začnejo boleti proti večeru.

Bolečina pri krčnih žilah se pojavlja v večernih urah, ko so noge utrujene od celodnevnega dela. Takrat so lekarne že zaprte in imamo manj možnosti za nakup morebitnega pripravka za lajšanje težav. Poskusimo s hladnim tuširanjem nog. Če smo pred televizorjem pa dvignemo noge više na sosednje sedalo oziroma stol, tabore, mizo. Dolgoročno lahko odpravimo težave z rednim opravljanjem vaj, ki izboljšajo stanje krčnih žil. Če se stanje po vseh konzervativnih ukrepih ne izboljša, bo verjetno potreben operativni poseg.

Bolečina se bo pojavila dopoldne

Kožne spremembe pripomorejo k suhi koži, ki je lahko tudi boleča.

Glede na izkušnje lahko predvidevamo, da se bo bolečina pojavila naslednji dan, potem ko smo bili predhodni dan precej na nogah, recimo čakanje v vrsti, koncert, zabava. Svetuje se, da si v takih primerih, ko že v naprej vemo, da bomo stali, namestimo elastični povoj ali kompresijske nogavice in tako preprečimo poslabšanje in bolečino v naprej. Elastični povoj si namestimo od prstov vsaj do kolena, še boljše do dimelj, za kar potrebujemo vsaj 2 povoja. Če si sami nameščamo elastični povoj, brez predhodnega pregleda pri zdravniku, je pomembno, da imamo zdrave arterije. Lahko rečemo, da imajo zdrave arterije tisti bolniki, ki lahko brez prestanka prehodijo 1 km. Kompresija je običajno nameščena čez dan, zvečer pa si jo damo stran. Če je stanje po namestitvi elastičnega povoja ali kompresijskih nogavic slabše, če se bolečina jača ali se pojavijo mravljinci v nogah, je potrebno elastični povoj oziroma nogavice takoj odstraniti. Poleti bomo težko nosili kompresijo (elastični povoji ali nogavice). V tem obdobju lajšamo bolečine in druge simptome kroničnega vneskega popuščanja s tabletami in mazili. Poznane tablete so Detralex in Flebaven. Zdravila lahko kupimo v lekarni brez recepta. Mazila pri krčnih žilah pa bazirajo na divjem kotanju.

Bolečina zaradi krčnih žil in obisk zdravnika

Bolečino na mestu žil naj razjasni izbrani zdravnik oziroma specialist za žile.

Nasveti glede odpravljanja bolečine, ko sumimo, da nas bolijo krčne žile, ne nadomeščajo obiska pri zdravniku oziroma specialistu za žilna obolenja. Nasvetov se poslužujemo le tisti čas, ko čakamo na obisk pri zdravniku.

Nas res bolijo krčne žile

Bolnik obišče žilnega kirurga, ker ga bolijo žile, sam meni, da ga bolijo žile.

Tudi zdravniki, dobri diagnostiki, vedno takoj ne ugotovijo vzroka za bolečino v nogah. Šele diagnostične preiskave, kot so ultrazvočna diagnostika, CTA-računališka tomografska angiografska preiskava oziroma magnetna resonanca nas običajno pripeljejo do vzroka za bolečino, težave v nogah. Invazivne natančen preiskave ne samo ugotovijo vzroka ampak so osnova za planiranje ciljnega in natančnen operativni poseg.

Terapija kot diagnostika

Diagnostični postopek krčnih žil začnemo z terapevtskimi ukrepi, kot so kompresijske nogavice, Detralex tablete in mazila na podlagi divjega kostanja.

Prvi ukrepi pri prizadetih venah so konzervativni. Zdravnik specialist predpiše lahko kompresijske nogavice, ustrezna zdravila, tablete ali mazila na osnovi divjega kostanja. Dolgoročno daja izboljšanje stanja invazivni operativni ali laserski poseg na krčnih žilah.

Bolečina pri obolenju arterij

Spremenjena barva noge je alarmni znak, da je prekrvavitev motena, potrebno je takoj poiskati zdravniški nasvet.

Kadar gre za zaporo arterij, takrat je potreben čimprejšnji pregled pri zdravniku. Kako vemo, da je zaprta arterija. Na gornji sliki je noga na desni strani, gre za levo nogo, lepo rožnata, noga na levi strani slike, gre za desno nogo, pa je pomodrela. Znak, da se z nogo nekja dogaja v smislu strdka v žili.Kaže se s 6P, ki so napisani spodaj. Lahko se pojavi le en P, lahko več ali vsi. Število P-jev ni v korelaciji s stopnjo prizadetosti noge.

*    P - pulseless - PULZI NISO TIPNI

*    P - pailor - BLEDICA

*    P - pain - BOLEČINA V UDU

*    P - paralysis - PARLIZA, NEZMOŽNOST PREMIKANJA

*    P - paresthesia - MRAVLJINCI ALI ODREVENELOST NOGE/ROKE

*    P - poikilothermia - HLADNA NOGA/ROKA

Lokacija

Specialistična ambulanta za krčne žile,
žilno kirurgijo

Diagnostični center Murgle
Cesta v Mestni log 55
1000 Ljubljana
 

Ambulanta

Četrtek
od 14:30

Naročanje vsak delavnik

09:00 - 18:00

Naroči se
Copyrights ©2015 Venula.si